Rengetegen csaltak, de Áder csak tíz esetben lépett

Áder János köztársasági elnök eddig tíz embert fosztott meg a magyar állampolgárságtól, miközben az állampolgárság megszerzésével kapcsolatban tömegesen fordulhattak elő visszaélések.

Visszavonta a magyar állampolgárságot a belügyminiszter előterjesztése alapján a köztársasági elnök Filip Lászlótól, aki az egykori Szovjetunió területén, Szorospatakon született 1971-ben, és Filip Vaszil Dmitrovics néven anyakönyvezték. Ugyanilyen döntést hozott Celebic Jelena ügyében is. Ő 1983-ban az akkor jugoszláviai Topolyán látta meg a napvilágot.

Az ilyen döntést az államfő soha nem indokolja, így a Magyar Közlöny legutóbbi számából csak annyi derül ki, hogy a határozat már tavaly december 11-én megszületett, és abban a magyar állampolgárságról szóló törvény 9. §-ára hivatkoznak. Az érintettek állampolgársága egyébként a közzététel napján, tehát pénteken szűnt meg.

Áder János egyébként nem először él ezzel a lehetőséggel. Tavaly júniusban öt – származása szerint jugoszláv, szovjet, illetve ukrán – személy állampolgárságát is visszavonta. Egy-egy ukrán esetében pedig 2014-ben és 2013-ban is született már hasonló döntés.

„A magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg" – olvasható a hivatkozott jogszabályban.

„Az állampolgárság visszavonására okot adó tény fennállását az állampolgársági ügyekben eljáró szerv határozattal állapítja meg. A határozat felülvizsgálata a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól kérhető" – derül ki a törvényből. Így tehát egyelőre nem tudni, hogy az államfő legfrissebb döntése jogerős-e.

A Népszabadság korábban az Index híre alapján írta: a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban tömegesen fordulhattak elő visszaélések. Még 2014 szeptemberében tettük közzé, hogy csaknem 1200 büntetőeljárás indult az egyszerűsített állampolgárság intézményének 2011. júliusi bevezetése óta azon magyar és külföldi állampolgárok ellen, akik az állampolgárságot és útlevelet hamis okmányokkal és politikusok, hivatalnokok megvesztegetésével próbálták megszerezni, illetve ehhez asszisztáltak.

Az Index azt állította, hogy az utóbbi években rengeteg csaló ukrán és orosz szerzett magyar állampolgárságot, hogy azután szabadon utazhasson a világban, s kemény maffia épült ki a közvetítésre. Köztük voltak korrupt hivatalnokok, csaláshoz asszisztáló ügyvédek, dublőrök és rengeteg orosz volt, tehát így működik az állampolgárság-biznisz – vonta le a következtetést a hírportál.

Akkor Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke lapunknak elmondta, hogy a titkosszolgálatok, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a rendőrség az egyszerűsített állampolgárság megszerzéséről szóló törvény 2011-es hatálybalépése óta folyamatosan figyeli a folyamatot. Az ellenőrzések eredményeként a bevándorlási hivatal 120 ember ellen tett feljelentést valamilyen, az állampolgárság megszerzésével összefüggő bűncselekmény elkövetésének gyanújával.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat kilenc ügyben 38 személyt jelentett fel. Összességében a rendőrségen 256 ügyben 1032 érintettel szemben volt folyamatban büntetőeljárás állampolgárság megszerzésével összefüggésben elkövetett közokirat-hamisítás, hivatali vesztegetés, hivatali visszaélés és hivatali vesztegetés elfogadása bűncselekmények gyanújával.

Ehhez képest meglehetősen szerény eredmény, hogy 2013 óta nem egészen tíz személy magyar állampolgárságát vonták vissza.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.