galéria megtekintése

Állampolgárság-brókerek: A kormány előállt a számokkal

10 komment


Fekete Gy. Attila

Országosan közel 1200 büntetőeljárás indult az egyszerűsített állampolgárság intézményének 2011. júliusi bevezetése óta azon magyar és külföldi állampolgárok ellen, akik az állampolgárságot és útlevelet hamis okmányokkal és politikusok, hivatalnokok megvesztegetésével próbálták megszerezni, illetve ehhez asszisztáltak.

Kedden Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár előbb cáfolni próbálta az Indexnek az állampolgárság-brókerekről szóló írását, majd azt állította, hogy az internetes portál az egyszerűsített honosítást akarja lejáratni kétrészes írásával, amely szerint bűnszervezetek magyar politikusok és hivatalnokok megvesztegetésével több tízezer arra nem jogosult orosz és ukrán állampolgárt juttattak magyar útlevélhez.

Ezért – mint azt az MTI-nek elmondta – jogi lépéseket tesznek a portál ellen. Később elmondta, hogy korábban már „több olyan visszajelzés is érkezett a magyar közigazgatás szervei felé, hogy az egyszerűsített honosítás intézményének megkérdőjelezését külföldi titkosszolgálatok vagy politikai erők generálták annak érdekében, hogy esetenként elijesszék a jogszerű kérelmezőket a magyar állampolgárság megszerzésétől, vagy politikai tőkét kovácsoljanak a valótlan tények állításából". Utóbb elismerte, hogy előfordulnak visszaélések, de az ismertté vált esetekre tekintettel már végrehajtották a törvény szükséges módosítását, szigorítását.

Wetzel Tamáshoz és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan – utóbbi hazaáruláshoz hasonlította a cikket magát is – a Belügyminisztérium is túlzásnak tartja az Index írásának azt a kitételét, mely szerint tízezres nagyságrendűre tehető azoknak a sem magyar felmenőkkel, sem magyar nyelvtudással nem rendelkező, főleg orosz és ukrán állampolgároknak a száma, akiket az állampolgárság-bizniszre szakosodott bűnszervezetek juttattak az elmúlt években ötezer és harmincezer euró közötti összegért magyar állampolgársághoz.

 

Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke lapunknak elmondta, hogy a titkosszolgálatok, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) és a rendőrség a törvény 2011-es hatálybalépése óta folyamatosan figyeli az egyszerűsített állampolgárság megszerzésének folyamatát. Az ellenőrzések eredményeként a BÁH 120 ember ellen tett feljelentést valamilyen, az állampolgárság megszerzésével összefüggő bűncselekmény elkövetésének gyanújával. A Nemzeti Védelmi Szolgálat (a titkosszolgálatok, a rendészeti szervek és a közigazgatás belső elhárítása) kilenc ügyben 38 személyt jelentett fel. Összességében ma a rendőrségen 256 ügyben 1032 érintettel szemben van folyamatban büntetőeljárás állampolgárság megszerzésével összefüggésben elkövetett közokirat-hamisítás, hivatali vesztegetés, hivatali visszaélés és hivatali vesztegetés elfogadása bűncselekmények gyanújával.

Samu Attila tájékoztatása szerint semmi nem utal arra, hogy bűnszervezetek álltak volna rá Magyarországon erre a bizniszre.

Az Index két jól elkülöníthető budapesti bűnszervezetről írt, valamint arról, hogy külföldön vannak olyan csoportok, amelyek hirdetéseikben magyar útlevelet kínálnak „felmenők és nyelvtudás nélkül is", majd miután elveszik a jelentkezőktől a több ezer ­eurós előleget, eltűnnek, és az ígéretükből semmit nem teljesítenek.

Samu Attila a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervek tapasztalataira hivatkozva azt mondta: az Index munkatársa személyes tapasztalatait, az általa hallottakat általánosította, a számok, amelyeket a visszaélésekkel jogosulatlanul állampolgársághoz jutottakról közölt, erősen eltúlzottak. Már csak azért is, mert a cikksorozat által sugalltakkal ellentétben Oroszországból és Ukrajnából nem adtak be tömegesen állampolgárság iránti kérelmet.

Eddig 656 920 kérelmet nyújtottak be, Romániából érkezett a legtöbb, s a BÁH összesen 20 875-öt utasított vissza különböző okok miatt. A BÁH, a védelmi szolgálat, a rendőrség és a titkosszolgálatok nemcsak az állampolgárság egyszerűsített megadása előtt ellenőrzik a lehetőségekhez képest a benyújtott dokumentumok hitelességét, hanem szúrópróbaszerűen a későbbiekben is.

Így, ha igaz lenne az, amit az Index ír, jelesül hogy sok kérelmező az állampolgári eskü szövegét is csak azért tudja elmondani magyarul, mert mint egy verset, bemagolta, akkor ez utóbb könnyen kiderülhet. Ha pedig valaki a frissen szerzett állampolgárságával azonnal átköltözik egy másik uniós tagállamba, legkésőbb okmányai lejártakor „lepleződhet le".

A köztársasági elnök eddig három magyar állampolgár állampolgárságát vonta vissza amiatt, hogy az illető hamis okmányokkal igazolta az állampolgárság feltételeinek meglétét. A folyamatban lévő büntetőeljárások befejezése után ez a szám jelentősen nőhet. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke gratulál új magyar állampolgároknak Fotó: MTI – Molnár Edvárd

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.