Rendkívüli napirendi pont: 3-as metró

Váratlan fordulatként a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésének napirendjére tűzték a 3-as metró felújításának az ügyét.
A pénteki dátummal készült előterjesztést Tarlós István főpolgármester és helyettese Bagdy Gábor – akit a hírek szerint az új közgyűlésben is szívesen látna maga mellett Tarlós – jegyzi.

Az előterjesztők nem sok új részletet osztanak meg a városatyákkal. Az elején leszögezik, hogy az 1976 óta üzemelő vonal felújítása elengedhetetlen, de az előző kabinet semmit nem tett ennek érdekében. Így például uniós pályázatot sem nyújtottak be a 3-as vonal felújítására. Erre egyelőre a jelenlegi városvezetés sem készül, bár az előterjesztés szerint a kormány mérlegeli az uniós forrás megnyitásának lehetőségét. Ennek azonban ellentmond a főváros által is hivatkozott, ezen a héten megjelent kormányhatározat, amely szerint a kormány a felújítás „hitelből történő finanszírozását támogatja", uniós támogatásról szó sem esik benne. (A 3-as vonal rekonstrukciójának finanszírozási kérdéseiről a Népszabadság ma részletesen írt.)

A BKV számításaira alapozva az előterjesztők 20 év élettartam hosszabbítást remélnek a felújítástól. A munka várhatóan több évig húzódik. A rendkívül nagy forgalmat bonyolító vonalon ez csak úgy oldható meg, hogy még a közbeszerzés kiírása előtt egyeztetnek az ütemezésről a lehetséges szállítókkal. A tendert egyébként a BKV írja ki, de a hitelt nem a közlekedési cég veszi fel. (Az idén esedékessé váló tartozás kifizetésére sem talált még refinanszírozó bankot.) A hitelfelvételhez szükséges háromoldalú – főváros-kormány-bankok – tárgyalásokat még ezen az őszön le szeretné folytatni a főváros.

Kérdés, hogy az őszi önkormányzati választások mennyire hagynak erre időt. A városvezetés a potenciális finanszírozó pénzintézetek között említi a fővárosnak jelenleg is hitelező Európai Beruházási Bankot (EIB), az elektronikus jegyrendszerhez kölcsönző Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD), valamint az állami tuladjonban lévő Magyar Fejlesztési Bankot (MFB), illetve a kereskedelmi bankokat. A tárgyalások és egyeztetések lefolytatásával a főpolgármestert bíznák meg, bár a városvezető vélhetőleg elég elfoglalt lesz a kampányidőszakban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.