Rendkívüli közgyűlés dönt Schwezoff sorsáról

Rendkívüli közgyűlésen dönt a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató visszahívásáról január 15-én – olvasható a BZSH képviselő-testületi tagjainak szóló meghívóban.
A meghívó szerint, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége juttatott el hétfő este az MTI-hez, a közgyűlésen titkos szavazással döntenek majd a BZSH ügyvezetőjének visszahívásáról.

A napirendi pontok között szerepel a „szavazás eredményétől függően megbízott ügyvezető igazgató kinevezése", valamint az ügyvezető igazgató kötelezése, hogy írjon ki választást a jelenleg betöltetlen vezető tisztségviselői posztokra.

A BZSH 2014. október 29-i közgyűlésén már szavazott az ügyvezető visszahívásáról, a szavazás akkor megerősítette tisztségében. Az októberi közgyűlés döntésének értelmében a visszahívást kezdeményező Tordai Péter kényszerült távozni elnöki székéből. A BZSH elnöki tisztsége azóta betöltetlen.

Schwezoffot a BZSH 2014. július 3-i közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává az áprilisban lemondott Zoltai Gusztáv helyére. Megválasztása után derült ki róla, hogy transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett. Emiatt a zsidó közösségen belül sokan felvetették, hogy alkalmatlan a pozícióra, mert zsarolható.

Schwezoff hétfőn menesztette Frölich Róbertet, a Dohány utcai zsinagóga főrabbiját és feleségét, Frölich Katalint is. Az indoklás szerint a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatos tisztességtelen pályáztatásban többen is érintettek lehetnek.

A meghirdetett tiszta és átlátható gazdálkodás kívánalmaival összeegyeztethetetlen, ha egyesek a befolyásukat tisztességtelen üzleti előnyszerzésre használják fel – írta Schwezoff.

Frölich és a felesége erre reagálva jelezte, hogy pert indít Schwezoff ellen. A Dohány utcai zsinagóga templomjáró közössége hétfőn 63 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett Frölich Róbertet megerősítette a Dohány utcai zsinagóga élén – áll ebben a közleményben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.