Menesztették a Dohány utcai zsinagóga főrabbiját

Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója felmondott Frölich Róbertnek, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának és feleségének, Frölich Katalinnak - tájékoztatta a BZSH ügyvezetője hétfőn az MTI-t. Per lesz, Frölich és a felesége Schwezoff azonnali visszahívását kezdeményezi.
A közleményben olvasható indoklás szerint a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatos tisztességtelen pályáztatásban többen is érintettek lehetnek.

A meghirdetett tiszta és átlátható gazdálkodás kívánalmaival összeegyeztethetetlen, ha egyesek a befolyásukat tisztességtelen üzleti előnyszerzésre használják fel - írta Schwezoff.

A BZSH 2014. november 8-i közölte az MTI-vel, hogy Schwezoff különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a budapesti Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Akkor arról tájékoztattak, hogy a rendszer kiszervezett működtetésével különösen nagy vagyoni hátrány érhette a hitközséget.

A Heti Válasz október 30-i számában megjelent írás szerint Schwezoff Dávid október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

Frölich és a felesége hétfő este bejelentette, hogy beperli a neki felmondó Schwezoffot. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Schwezoff mint a BZSH adminisztrációjáért felelős világi vezetője jogtalanul szüntette meg jogviszonyukat. Hozzátették, a döntéssel szemben is keresettel fognak élni az illetékes bíróságon. Egyszer már megpróbálták visszahívni, de ez az október 29-én tartott szavazás megerősítette a tisztségében.

A felmondás hátterében szerintük az a visszahívási kezdeményezés áll, amelyet a BZSH ügyvezető igazgatójával szemben nyújtottak be a BZSH közgyűlésének küldöttei tavaly év végén, és amelyet Frölich Róbert is aláírt. A Mazsihisz honlapján olvasható, 25 képviselő által aláírt, 2014. december 16-án benyújtott indítvány, amelyben a BZSH képviselői rendkívüli közgyűlés tizenöt napon belüli összehívását és Schwezoff azonnali visszahívását kezdeményezik.

Frölich és felesége közleménye szerint a Dohány utcai zsinagóga templomjáró közössége hétfőn 63 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett Frölich Róbertet megerősítette a Dohány utcai zsinagóga élén.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) egy, a BZSH képviselő-testületi tagjainak szóló meghívóban hétfő este jelezte, hogy Schwezoff visszahívásáról január 15-én rendkívüli közgyűlésen fognak dönteni. Schwezoffot a BZSH 2014. július 3-i közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává az áprilisban lemondott Zoltai Gusztáv helyére. Megválasztása után derült ki róla, hogy transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett. Emiatt a zsidó közösségen belül sokan felvetették, hogy alkalmatlan a pozícióra, mert zsarolható.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.