Rákkeltő szerek mellett állt ki a magyar kormány és az EU

A magyar kormány nem támogatta a rákkeltő hatású glifozát betiltását. Ezzel a döntéssel a magyar kormány azoknak a lobbi érdekeknek enged, amelyeket az emberek egészsége sem állít meg a profitszerzés útjában – véli k a Lehet Más a Politika (LMP) politikusai.

– Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 18 hónapra meghosszabbítja a bizonyítottan rákkeltő gyomirtó, a glifozát mezőgazdasági használatát. A Európai Bizottság ezt a döntést azt követően hozta, hogy az EU tagállamai a Tanácsban nem tudtak megegyezésre jutni. A glifozát használata az Európai Unióban 2002 óta engedélyezett, az elmúlt időszak alatt pedig bebizonyosodott, hogy rákkeltő és egyéb egészségkárosító hatásai is vannak – olvasható Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő (LMP) és Ungár Péter, a párt külpolitikai szakszóvivőjének közleményében.

Mint írják, az EU tagállamai közül a magyar kormány sem támogatta a rákkeltő glifozát betiltását. Ezzel a döntéssel a magyar kormány tevőlegesen hozzájárul a GMO élelmiszerek terjedéséhez Európában, a multinacionális cégeket képviselő és Brüsszelben fellelhető lobbi érdekeknek enged, akiket még az emberek egészsége sem állítja meg a profitszerzés útjában. Ez a szer ugyanis alapvetően a genetikailag módosított glifozáttűrő szaporítóanyagok növényvédelméhez nélkülözhetetlen.

Az LMP álláspontja szerint elérkezett az idő, hogy a magyar kormány és a vele szövetséges vezetők a lobbiérdekek helyett végre azért dolgozzanak, hogy ne kerülhessenek rákkeltő szerek a magyar emberek közelébe – zárul a közlemény.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.