Rájöttek, hogy nem kellene az Illatos úton hagyni a kétezer tonna mérget

Még csütörtökön megkezdhetik mintegy ezer hordó veszélyes hulladék elszállítását a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről – jelentette be a Pest megyei kormánymegbízott a helyszínen sajtótájékoztatón.

Tarnai Richárd elmondta, a szállítás költségei rendelkezésre állnak, az egyelőre a telephelyen maradó többi veszélyes hulladékot hónapokon belül elszállítják. Közölte, az előzetes laboreredmények azt mutatták, hogy bizonyos folyamatok „negatív irányba mozdultak el", ezért döntöttek az azonnali elszállításról.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy fontos a többi hulladék elszállítása is. Ennek érdekében a jövő hét első felére előterjesztést készít a kormánynak, amelyben egy kormányhatározat kidolgozását kezdeményezik, hogy a közbeszerzési eljárást minél előbb ki tudják írni a maradék hulladék elszállítására.

V. Németh Zsolt környezet-, agrár- és hungarikumügyi államtitkár a héten korábban azt mondta, az Illatos úton nincs közvetlen katasztrófahelyzet, ezért most a kormánynak „sem oka, sem lehetősége” nincs a közbelépésre. Ehhez képest Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el a telephelyen, ahol mintegy 2000 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. Lázár ma, a Mit miért tesz a kormány címmel tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy még ma kormányhivatali környezetvédelmi vizsgálat lesz a helyszínen, és ha megállapítják, hogy a hulladék közvetlen veszélyt jelent, azonnal elrendelik az elszállítást Dorogra. A miniszter a költségeket 1,1 milliárd forintra tette, ezt a nemzetgazdasági tárcának kell megelőlegeznie. Később az összeg a felszámolás alatt lévő vegyiművek vagyonából érvényesíthető lesz - hangzott el.

Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője a sajtótájékoztató után újságíróknak azt mondta, márciusban kezdett foglalkozni a kérdéssel, egy bejárás után lett sajtóvisszhangja az ügynek. A képviselő óriási sikernek nevezte, hogy alig három hét alatt megoldást találtak, ugyanakkor hiányolta, hogy a talajvíz és a talaj kármentesítésével egyelőre nem foglalkoznak, ez szerinte legalább akkora probléma, mint a veszélyes anyagok tárolása.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.