Polt: nem vetődött fel a halálbüntetés visszaállítása

Magyarországon eddig még nem vetődött fel, hogy visszaállítsák a halálbüntetést - mondta a legfőbb ügyész a PestiSrácok hírportálnak adott, hétfőn megjelent interjújában.

Polt Péter szerint a halálbüntetés újbóli bevezetése potenciálisan nem merült fel; most arról folyik a vita, hogy van-e létjogosultsága az erről folyó vitának.

Közölte, a halálbüntetés lehet vitatéma szakmai szempontból is, hogy hatékony vagy sem. A legfontosabb szakmai ellenérv, hogy nem küszöbölhető ki a tévedés következménye - fűzte hozzá.

A szintén támadott tényleges életfogytiglani büntetésről Polt Péter úgy fogalmazott: a büntetések automatikus felülvizsgálata megnyugtató garancia lehet az elítéltek számára, amit az Európai Unió sem kifogásolhat.

A legfőbb ügyészt az interjúban a V4-es országok - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - legfőbb ügyészeinek találkozójáról, a tervezett Európai Ügyészség felállításával kapcsolatban kiadott közös nyilatkozatról is kérdezték. Polt Péter a magyar szakemberek sikereként könyvelte el, hogy a dokumentumba bekerült az eddig még nem hivatalos magyar modell.

Emlékeztetett: az eredeti, 2013-as bizottsági javaslat egy központi jogosítványokkal rendelkező, centralizált európai ügyészségről szólt. A következő, a görög elnökség idején született javaslat modelljében a döntés már jobban megoszlik, míg a - nem hivatalos - magyar "hálózati modell" abszolút decentralizált megoldást jelent.

Interjúnkat Polt Péterrel itt olvashatja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.