Pető Intézet: jön a közvetlen állami fenntartás?

A kormány azt állítja, hogy garantálja a Pető Intézet stabilitását és kiegyensúlyozott működését, de ezt úgy képzeli el, hogy a világhírű intézet közvetlen állami fenntartásba kerülne.

Súlyos anyagi helyzetbe került a konduktív pedagógiával foglalkozó világhírű Pető Intézet, a kormány javaslata szerint ezért úgy garantálnák a fennmaradását, hogy állami fenntartásba kerülne - írja a hvg.hu.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének képviseletében Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár a Pető Egyesület által szervezett 8. „Mozgás és Egyensúly” című világkongresszuson, Münchenben közölte: az intézmény azonnali anyagi megsegítése mellett a fenntartható, stabil működtetés érdekében munkacsoport felállítását kezdeményezték, a munkacsoport első javaslata pedig az, hogy az intézet az anyagi segítségnyújtáson túl közvetlen állami fenntartásba kerülne, így működtetését a kormány garantálná.

Az intézet köznevelési intézménye pedig gyakorlóiskolaként működhetne tovább. Ez a konstrukció hosszú távon garantálná és stabilizálná az intézmény működését – írja a hvg.hu kormányzati szereplőkre hivatkozva. A javaslat nemsokára a kormány elé kerülhet.

A háromnapos kongresszus orvosi, oktatási és filozófiai szempontból keresi a választ arra, hogy milyen módon lehet integrálni, beilleszteni a fogyatékkal élőket a társadalomba. A helyettes államtitkár kiemelte: a magyar kormány szellemi hungarikumnak tekinti a Pető-módszert, és sokat tesz a hazai és nemzetközi elterjesztéséért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.