Pesty és a cigányok: folyt. köv.

Pesty László folytatni szeretné a romákról szóló, nagy tiltakozást kiváltó riportfilmjét. Úgy tervezi, hogy a következő részben más vélemények is megjelennek majd.

Tíz év után tért vissza a köztévébe a Pesty Fekete Doboz, és rögtön az első adás komoly botrányt kavart. Igaz, nem volt nehéz felkorbácsolni az indulatokat: a március 7-én bemutatkozó műsor témája a "magyar–cigány együttélés" volt.

A riporter, Pesty László figyelmét egy tavaly októberben megjelent írás keltette fel. A szerző, Forgács István romaügyi szakember a Hírszerzőn arról értekezett, hogy nem tartozik a cigányok közé, "ha szerintetek fiatalon szülni, és a nyomorba sokat szülni kulturális jog és érték. Nem tartozom közétek, ha a családon belüli erőszakról nem akartok tudni a cigánysoron, vagy arról, hogy mennyi a cigány gyerek a lelencben, az elítélt cigány férfi Baracskán."

Forgács István a Pesty Fekete Doboz filmjének is főszereplője volt, és – a többi megszólalóhoz hasonlóan – a cigányokkal kapcsolatos problémák okát főként magukban a cigányokban vélte megtalálni.

A romák egyoldalú bemutatását tiltakozó aláírásgyűjtés követte. A petíció aláírói egyebek mellett azt követelték, hogy a "köztévé ne legyen a fajgyűlölet szócsöve", a riportot ne ismételje meg.

A tiltakozás sikerrel járt. Az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) közleményben tudatta, hogy "az elismerő szavak mellett több olvasói levél hívta fel a közmédia figyelmét az alkotás nem elég árnyalt látásmódjára". Az MTVA vezetése mérlegelte a véleményeket, és a "társadalmi érzékenységre való tekintettel az ismétléstől eltekint".

Ilyen előzmények után tartottak vitafórumot az Erzsébetvárosi Közösségi Házban – Pesty László és Forgács István részvételével. (A beszélgetés moderátora Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének vezetője volt.)

A szűk körben tartott rendezvényen Forgács István lényegében megismételte mindazt, amit a Hírszerzőn közölt cikkében leírt, a tévés riportban elmondott. Állításaival a jelenlévő roma újságírók hosszasan vitatkoztak.

Pesty László szerint a műsor célja az volt, hogy húsz év után felkavarja az állóvizet: jó értelemben vett botránykőhöz, tabutémához kívánt nyúlni. Szavaiból kiderült, hogy folytatni akarja a témát. Elmondása szerint nyitott arra, hogy a következő részben más megszólalók más véleményei is nyilvánosságot kapjanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.