'A köztévé ne legyen a fajgyűlölet szócsöve!'

A mai napig 1300 civil és közéleti személyiség fejezte ki tiltakozását Pesty László riportfilmjével kapcsolatban, amelyet a köztévé tűzött műsorra a napokban. A riportfilm a roma-nem roma együttélést dolgozta fel.

Az Ide tartozunk! Facebook-csoport és a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom által életre hívott petícióban az aláíró tiltakozók azt kifogásolják, hogy Pesty László filmje „olyan színben tünteti fel a hazai cigányságot, mely méltóságukban sérti e népcsoport tagjait, a velük kapcsolatos előítéleteket erősíti, félelmet kelt a nézőben, és azt közvetíti, hogy potenciális áldozata a romáknak”. A tiltakozók azt is kifogásolják, hogy Pesty László filmjében a cigány közösségeket „egységesen antiszociális, összeférhetetlen, bűnöző életvitelű, vérfertőző képben tünteti fel”, miközben „leegyszerűsítő, sematikus és előzetes koncepciókat igazoló, tendenciózus” szerkesztési elveket követ. Követelik, hogy „a köztévé ne legyen a fajgyűlölet szócsöve!”, emellett felszólítják a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot, hogy a Pesty Fekete Doboz adását vegye le a műsorról, a szerkesztőt vonja felelősségre, tartózkodjon a további törvénysértéstől, és tartsa be a médiatörvényben foglaltakat.

Pesty László filmje miatt a Médiatanács is vizsgálódhat
Pesty László filmje miatt a Médiatanács is vizsgálódhat

Az aláírók között roma és nem roma értelmiségieket, társadalomtudósokat, művészeket, baloldali és jobboldali – Fidesz-tagok is – közszereplőket, valamint több, az Országos Roma Önkormányzathoz (ORÖ), illetve helyi kisebbségi önkormányzatokhoz tartozó képviselőket találunk. Ezért is kerestük meg Farkas Flóriánt, az ORÖ elnökét az álláspontját kérve, de azzal hárította el kérdésünket, hogy valójában nem is tudja, miről van szó. Megkerestük a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM) is, a tárca alá tartozó felzárkózásért felelős államtitkárság ugyanis intenzív kommunikációt folytatott a berlini filmfesztivál idején Fliegauf Benedek filmrendező Csak a szél című alkotása kapcsán. A filmet, amely a zsűri nagydíját nyerte el, a romák elleni sorozatgyilkosság ihlette. A premiert követő nemzetközi sajtótájékoztatón a KIM szórólapokon tájékoztatta a külföldi újságírókat, hogy a film története csak kitaláció, a kormány pedig elkötelezett a roma integráció ügye mellett. A közigazgatási tárca megkeresésünkre lapzártánkig nem reagált.

A műsorszolgáltató felé a petíción kívül már konkrét panasz is érkezett: a törvényi határidőket betartva (azaz az adástól számított 72 órán belül) a Civil Média Nonprofit Kft. a kiegyensúlyozott tájékoztatás megsértése miatt tiltakozott. Erre a beadványra a műsorszolgáltató nem reagált, ezért a szervezet a Médiatanácshoz fordult.

A Népszabadság megkérdezte az MTVA szóvivőjét, eddig miért nem reagáltak a megkeresésekre. Cserháti Ágnes lapunkat úgy tájékoztatta, hogy Pesty László filmje külsős gyártásban készült, ezért annak témaválasztásába ők nem szólhattak bele. A megrendelő ugyanakkor a köztelevízió volt, így az adófizetők pénzéből finanszírozták a produkció elkészítését – ezért is szeretnénk megtudni, mennyibe is került az adófizetőknek Pesty László Fekete Doboza. Ezért a Népszabadság közérdekű adatigénylésben az MTVA vezérigazgatójához, Böröcz Istvánhoz fordult. A film a tiltakozások ellenére még műsoron van.

Szemben a médiatörvénnyel

Tiltakozást adott ki a Másság Alapítvány is: „A Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda a leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy a közszolgálati televízió a médiatörvény emberi és kisebbségi jogokat védeni hivatott előírásaival szembemenve olyan műsort ad közzé, amely sérti a hazai roma kisebbség tagjait.” Az alapítvány szerint a Pesty Fekete Doboz adása alkalmas volt az etnikai csoport elleni gyűlöletkeltésre, kirekesztésre.

„Elszomorító, hogy a műsor készítői roma szereplőket használtak fel arra, hogy egy olyan film készüljön el, amely alkalmas a hazai cigánysággal szemben a társadalomban élő sztereotípiák elmélyítésére, illetve a romákkal szemben egyébként is meglévő indulatok felerősítésére” – olvasható tiltakozásukban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.