Perli „klónját ” a 100 Tagú Cigányzenekar

Peres eljárásokat kezdeményez és kártérítési igénnyel is fellép a 100 Tagú Cigányzenekar, mert egy magyarországi „klónzenekar” a 100 tagú fényképeit és nevét felhasználva koncertezett Franciaországban.
A cél az, hogy a frissen alakult Magyar Nemzeti Cigány Művészegyüttest jogilag is eltiltsák attól, hogy a 100 tagú arculatát és múltját sajátjaként feltüntetve megtévessze a közönséget.

A szerdai sajtótájékoztatón Beke Farkas Nándor, a Magyar Örökség-díjas és hungarikummá minősített társulat elnöke elmondta, Xavier Dubuc francia menedzserrel tavaly megszakadt a kapcsolatuk, Dubuc ezután keresett egy olyan zenekart Magyarországról, amellyel helyettesíteni akarta őket.

Ezzel önmagában semmi baj nem lett volna, de a Magyar Nemzeti Cigány Művészegyüttes koncertjeit olyan plakátokon hirdették, amelyen a 100 tagú művészei láthatók. Ahogy arról beszámoltunk, az új trupp nem tartotta aggályosnak, hogy mások sikereire építve indítják nemzetközi karrierjüket. Az itthon koncertet még nem adó zenekar öt hónapja alakult, de a Wikipédián és a Facebookon 1985-ös alapítást tüntetett föl, s nagy kedvvel idézi sajátjaként a 100 Tagú Cigányzenekar múltjára vonatkozó információkat is.

A Lyoni Bíróság egy január végi határozatban tiltotta el a francia menedzsert attól, hogy a 100 tagú nevéhez hasonló megnevezést használjanak, a koncerteket ennek ellenére megtartották. A sajtótájékoztatón Ökrös Oszkár, a 100 tagú virtuozitásáról ismert cimbalmosa elmondta, többen kérdezték tőle e-mailen, hogy látták a plakátokon, ehhez képest nem hallották a koncerteken. – Semmi bajom azzal, ha megalakul egy új zenekar – mondta Ökrös, és hozzátette: az viszont elfogadhatatlan, ha valakik mások vállán akarnak felkapaszkodni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.