galéria megtekintése

Klónozták a 100 Tagú Cigányzenekart

3 komment


Rab László

Bemutatkozott a hazai közönségnek az önmagát „nagyformátumú” jelzővel illető Magyar Nemzeti Cigány Művészegyüttes. Arról nem esett szó, hogy egy lyoni bírósági tilalom ellenére olyan plakáton népszerűsítették magukat, amelyen a 100 Tagú Cigányzenekar tavaly elhunyt vezetője, Buffó Rigó Sándor és a jelenlegi főprímás, Lendvai Csócsi József látható, mögöttük pedig nem ők ülnek, hanem a komplett és hungarikumnak minősített Magyar Örökség-díjas társulat.

A Raduly József által létrehozott zenekar „ünnepi, nyilvános, eddigi legnagyobb létszámú" próbájára pénteken délelőtt kerítettek sort, és várták ugyan a kőbányai Törekvés Művelődési Házba Balog Zoltán humánminisztert és Mága Zoltán hegedűművészt, de végül egyikük sem érkezett meg. Kiderült viszont – mert az új zenekar művészeti vezetője, Balogh Dezső szóba hozta –, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar „elfáradt", ezért is van szükség arra, hogy a magyar cigányzene új társulata misszióját teljesítse.

Raduly és Balogh (jobbra) a pénteki sajtótájékoztatón
Raduly és Balogh (jobbra) a pénteki sajtótájékoztatón
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A felállásban és repertoárban is kísértetiesen a száztagúra hasonlító zenekar vezetői arról számoltak be, hogy „frenetikus sikereket" tudhatnak maguk mögött, nemrég érkeztek haza Franciaországból, ahol a „csodálatos" menedzserrel, Yavier Dubuc-kel húsz évre szóló kontraktust kötöttek, és elképesztő sokat fognak koncertezni a jövőben.

 

A nemes nemzeti célok említése mellett (a 800 ezres lélekszámú hazai cigányság kultúrájának megőrzése, integrálása, beemelése a társadalomba) a vendéglátók arról nem szóltak, hogy franciaországi fellépéseik során olyan plakátokkal népszerűsítették a koncerteket, amelyeken a 100 Tagú Cigányzenekar tavaly elhunyt vezetője, Buffó Rigó Sándor és a jelenlegi főprímás, Lendvai Csócsi József látható, mögöttük pedig nem ők ülnek, hanem a komplett és hungarikumnak minősített Magyar Örökség-díjas társulat. A francia koncertekről azt is tudni kell, hogy január 23-án a lyoni bíróság gyorsított eljárásban (15/00118 ügyszám) végzéssel tiltotta meg, hogy a Toulouse-ban, Cannes-ban és másutt tartandó koncerteken a zenekart a „L'Orchestre Symphonique 100 Violins Tziganes De Budapest" névvel illessék, ez ugyanis a 100 Tagú Cigányzenekar neve. A bíróság arra is kötelezte a menedzsert, hogy tájékoztassák az új zenekart fogadó létesítményeket, hogy nem használhatják a nevet és a fotókat, mert „összetévesztés merült fel a 100 Tagú Cigányzenekar előadásai és az alperesek előadásai között". A francia promóciós szövegekben ugyanis az is szerepelt, hogy az új zenekar „megegyezik" a 100 Tagú néven ismert társulattal.

A szervezők a végzés hatályba lépésének napjáig (február 8-ig) megtartották a koncerteket, amivel szerintük lezártnak kell tekinteni az ügyet. Azt, hogy vállalták a fellépéseket, úgy indokolták, hogy a 100 Tagú és a menedzser tavaly szakított, végül rájuk esett a választás. Balogh maga is elismerte, hogy Dubuc-öt 2500 euróra büntette a bíróság a megtévesztő névhasználat miatt.

A franciaországi plakátokon nem ők voltak
A franciaországi plakátokon nem ők voltak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Január 24. és február 7. között zenekarunk nem tartózkodott és nem koncertezett Franciaországban – nyilatkozta lapunknak Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője. – Ennek ellenére a francia elnevezésünk alatt és a 100 tagú fényképével ellátott plakátok tanúsága szerint a koncerteken egy magyarországi cigányzenészekből verbuválódott zenekar – a mi nevünkben, a közönséget megtévesztve – lépett fel.

Beke szerint az történhetett, hogy Xavier Dubuc, a 100 Tagú ex-menedzsere felkérte Radulyt és Baloghot, hogy állítsanak össze egy klón 100 Tagú Cigányzenekart. – Becsapták őket – szögezte le az elnök –, mert nem azok koncerteztek, akik hirdetve voltak. Felháborító és elkeserítő, hogy ezt meg lehet csinálni. Semmi ellenvetésem, ha alakul egy új zenekar, attól jobb lesz a versenyszellem, de felháborító, hogy egy zenekar csak azért alakuljon meg, hogy a másik babérjaival karriert csináljon. Harminc éve sikeresek vagyunk, nem félünk a jövőtől, bejártuk a világot, a legjobb zenészek nálunk játszanak, a magyar közönség szeret és tisztel bennünket.

Gypsy Philharmonic Symphony Orchestra – ez lesz az új név
Gypsy Philharmonic Symphony Orchestra – ez lesz az új név
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az új zenekar vezetői azt mondták, hogy az új együttes a Gypsy Philharmonic Symphony Orchestra néven fut majd a jövőben, azzal már bizonyára nem lesz gondja a 100 Tagú Cigányzenekarnak sem. Amelyhez, mint kiderült, mind az új társulat politikai pozicionálását végző Radulynak, mind Baloghnak volt korábban köze. Egyikük évtizedekkel ezelőtt elnök volt, másikuk klarinétos Buffó Rigó alatt, de útjaik később elváltak.

Hungarikum

A 100 tagú Cigányzenekar tavaly kapta meg a hungarikum minősítést a „világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata” miatt. Ami nem azt jelenti, hogy Rolling Stonesba ne állnának bele.

Az új zenekar váltig hangsúlyozza, hogy ők nem a 100 Tagú Cigányzenekar, és  csak hasonlítani sem szeretnének az idén 30. születésnapját ünneplő világhírű zenekarra. Ezzel szemben a Facebook-oldalukon nem az öt hónappal ezelőtti időpontot, hanem 1985-öt tünteti föl alakulásuk időpontjaként. Arra viszont ügyelnek, hogy a rövid leírásban azt állítsák magukról, ők a legjobbak Magyarországon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.