Megint van igazgatója a holokauszt-emlékközpontnak

Hosszú szünet után ismét van igazgatója a Páva utcai holokauszt-emlékközpontnak: a kormány megint Szita Szabolcs történészt nevezte ki az intézmény élére. Most éppen a központot működtető közalapítvány kuratóriumi elnöki posztja betöltetlen.

Szita Szabolcs megerősítette a kinevezéséről szóló információnkat, de azt korainak tartotta, hogy terveiről nyilatkozzon. „Egyelőre tájékozódom" – mondta lapunknak.

Előzőleg is Szita Szabolcs volt a Páva utcai központ igazgatója, megbízását azonban tavaly tavasszal a kormány nem hosszabbította meg. Az intézmény több mint egy éven át igazgató nélkül működött.

Igazgató hiányában – tisztázatlan jogi körülmények között – Haraszti György, a Páva utcai közalapítvány kuratóriumi elnöke vezette az emlékközpontot. Munkatársai szakmai, etikai és gazdasági vádakat is megfogalmaztak vele szemben. Az alapító és fenntartó képviseletében eljáró Miniszterelnökség vizsgálat lefolytatására kérte fel a közalapítvány felügyelőbizottságát.

Haraszti a közelmúltban – mint azt hírül adtuk – lemondott a kuratóriumi elnöki tisztségről. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára akkor kérdésünkre közölte, hogy Haraszti lemondása nincs összefüggésben a felügyelőbizottság időközben lezárult vizsgálatának (pontosan amúgy nem ismert) eredményével. Latorcai szerint a Páva utca „rendkívül sikeres" időszakon van túl, de Haraszti György úgy ítélte meg, hogy „személye körül olyan feszültségek alakultak ki, amelyek akadályozhatják az intézmény további szakmai működését".

Haraszti György és Szita Szabolcs viszonya a legkevésbé sem volt felhőtlen. Konfliktust okozott például, hogy Haraszti kuratóriumi elnökként tavaly áprilisban együttműködési megállapodást kötött a Szakály Sándor vezette Veritas Történetkutató Intézettel. Szita Szabolcs ekkor még igazgató volt a Páva utcában, a megállapodásról azonban csak utólag, a sajtóból értesült.

A Haraszti lemondásával megüresedett kuratóriumi elnöki poszt pillanatnyilag betöltetlen. A lehetséges utód kilétéről hallottunk találgatásokat, ám az illető elmondása szerint még sok a bizonytalanság: kérte, hogy egyelőre a nevét se említsük.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.