Ötven tehenet hajtottak a Parlament elé

Hétfőn délben a Margit híd közeléből indultak ötven tehénnel a Parlament elé, a Kossuth térre a felháborodott tejtermelők. Tervük, hogy Lázár János miniszternek petíciót adjanak át követeléseikkel.

Batka Zoltán / Népszabadság

Hegedűs Imre a szervezők nevében elmondta, ötven tehenet és mintegy ötszáz termelőt várnak a demonstrációra. Ahogy tudósítónk számolta, az ötven tehén nem sokkal dél előtt már a Margit hídnál várakozott, épp itatták őket.

Batka Zoltán / Népszabadság

Termelőből pedig több százan jelentek meg, az eddigi demonstrációkról már ismert "I love tehén" feliratú pólókban. Ruhájukra most aktuális követelésüket is ráírták: 5% áfát minden tejtermékre.

Körülbelül 50 tehén és száznál több termelő vonult fel végül a Miniszterelnökség elé, ahol sorfalat álltak. A demonstrációt szervezők itt beszédet tartottak. Az elsőként beszélő László Róbert elmondta, hogy a termelők immár lehetőségeik végére értek, a jelenlegi, rendkívül alacsony felvásárlási ár mellett olyan károkat szenvednek el, ami hosszú távon rontja le az ágazat helyzetét.

Isvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke hangsúlyozta, a kormány eddig csak látszategyeztetéseket folytatott a termelőkkel. A korábban bejelentett, 5%-ra történő áfacsökkentés csak azt a termékkört érintette, amelyben amúgy sincsen áfacsalás. Istvánfalvi itt jelentette be azt a mai értesülését, miszerint a kormány jövőre már csak egyharmadára csökkentené az eddig iskolatejre fordított összeget.

Istvánfalvi szerint az áfacsaló cégek ellenőrzése is csak tessék-lássék módon történik, az áfacsalt termékek ma is szabadon elérhetőek a kereskedelmi láncoknál, ami lehetetlen helyzetbe hozza a hazai termelőket. Utoljára az egyik szervező elmondta: az utolsó tüntetésük az lesz, amikor már végképp nem bírják tovább az ágazat dolgozói, és akkor a vágóhíd helyett Pestre hajtják fel állataikat és a parlament előtt szabadon engedik azokat.

A tehenek és gazdáik sorfalat alkottak a Miniszterelnökség Kossuth téri épülete előtt, a beszédek elhangzása után petíciót adtak át, terveik szerint Lázár Jánosnak, aki helyett egy főosztályvezető, Udvarhelyi Csaba jött azt átvenni.
 
A helyzet pikantériája, hogy a termelők a Hódmezővásárhelyen tartott alföldi állattartó napokról hozták fel az állatokat, amely város közismerten Lázár János szűkebb otthona.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.