galéria megtekintése

„I love tehén” – állataikkal tüntetnek Budapesten a háborgó tejtermelők

1 komment

NOL

Azt követelik a tejtermelők, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagjai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató, áfacsaló vállalkozásoktól ne vásároljanak vagy rendeljenek importált tejeket és tejtermékeket.

Nagyszabású látványdemonstrációt – saját megfogalmazásuk szerint „tenyészállat-bemutatót” tartanak hétfőn Budapesten a felvásárlói árak miatt háborgó tejtermelők.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A demonstráció hétfő reggel fél tízkor az OKSZ Bécsi úti székházánál kezdődött, ahonnan átvonulnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Keleti Károly úti székházához és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Széchenyi utcai épületéhez.

 

Az OKSZ Bécsi úti központjában a tüntetők petíciót adtak át. Ebben azt követelik, hogy az OKSZ legyen partner azoknak a tisztességtelen felvásárlóknak, illetve cégeknek a kiszűrésében, amelyek dömpingáron hoznak be tejet Magyarországra. Kérik az OKSZ-t, hogy olyan hosszú távú szerződéseket kössön, amilyenekre Franciaországban, Nagy-Britanniában és Belgiumban már van példa. Ezekben a szerződésekben szerintük minimális árakról és piacvédelmi intézkedésekről is meg lehetne állapodni. Azt remélik, hogy két héten belül változik a piaci helyzet, jelenleg a gazdák ugyanis saját bőrükön tapasztalják, hogy a tej felvásárlási ára 110-ről 60 forintra esett vissza, amit már nem tud követni az ágazat.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács társelnöke elmondta, kedden az ágazat szereplői megbeszéléseket fognak tartani a Földművelésügyi Minisztérium épületében.

Ennél keményebben fogalmazott a tüntetők másik vezetője, Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezetője. Ő úgy nyilatkozott, ha a követeléseik nem találnak kedvező fogadtatásra, két hét múlva új demonstrációkra lehet számítani. Ezeket a tüntetéseket már az érintett áruházaknál tartják.

Az OKSZ részéről a petíciót Vámos György főtitkár vette át, aki az együttműködéséről biztosította a tejtermelőket, de aztán szócsatába keveredett Hegedűssel, Hegedűs ugyanis felhánytorgatta, hogy 10-12 éve vesz részt ágazati egyeztetéseken, de eddig még soha nem értek el érdemi eredményt. Vámos erre azzal vágott vissza, igazságtalan csak a kereskedőket hibáztatni a kialakult helyzetért. Emlékeztetett, hogy korábban, amikor magas volt a tej felvásárlási ára, előfordult, hogy a kereskedők maradtak hoppon, nem jutottak áruhoz.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

A tejtermelők menete a Bécsi úton haladt végig a Nébih székháza felé hat holstein-fríz fajtájú tehénnel, amelyek „I love tehén” feliratú pólós kísérőt kaptak. Onnan a NAV Széchényi úti központjához vonulnak át.  Mind a két helyszínen átadnak petíciót, amelyben öt évre visszamenőleg adóhatósági és élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket követelnek a kifogásolhatóan működő tejpiaci vállalkozásoknál.

A demonstráció résztvevői 11 után érkeztek meg a Nébih székháza elé, ahol a tejtermelők felsorakoztatták az állatokat, de hat tehén helyett már csak ötöt, mert az egyik állaton útközben kitört a párzási vágy. Emiatt trailerre kellett tenni és elszállítani.

A székház előtt Oravecz Márton Nébih-elnök átvette a petíciót, amelyben a tejtermelők azt is felhánytorgatják, hogy hiába fektettek be 200 milliárdot, és hiába a marketing kampány, az ágazat kilátástalan helyzetben, elsősorban a tejpiacon működő tisztességtelen piacromboló cégek működése miatt.A  petíció átadásakor Istvánfalvi emlékeztetett, hogy a Nébih a napokban 96 millió forint bírságot szabott ki cégekre hamisításért, de a számításaik szerint ez vállalkozásonként mindössze hatmillió forintot jelent, ami messzemenően nem riasztja el a csalókat.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Válaszában Oravecz elmondta, a Nébih mindig „elment a falig", hogy a jogszabályok adta keretek között kiszűrje a jogsértőket a magyar piacról. A tejtermelők petíciójában említett nyolc cégnél ellenőrzést rendeltek el. Kérdésünkre Oravecz nem nevezte meg, hogy jelenleg mely cégeknél tartanak hatósági ellenőrzést, de elárulta, hogy többjüknél kint vannak, és a többiek is sorra kerülnek. Esetükben az élelmiszer-hamisítást vizsgálják, például – részletezte –, hogy a legtöbbször tej helyett növényi olajokat használnak a sajtkészítésnél, így hígítják a terméket. Oravecz ígérete szerint akár már a hétvégére tudnak eredménnyel szolgálni a most folyó vizsgálatokról.

Hegedűs elmondta, a maga részéről csak akkor lesz elégedett a Nébih-vizsgálattal, ha a boltok polcairól a lehető legrövidebb időn belül eltűnnek azok a import UHT-tejek és sajtok, amelyeket ezek a cégek terítenek.

A termelők etetik-itatják az állataikat  Magyarország egyébként történelmi pillanathoz érkezett. A tüntetőkön feltűnnek az „I love NAV” és „I Love Nébih” feliratú táblák.

A demonstráció az öt tehénnel a Fő utcán és a Lánchídon át halad a NAV főhadiszállása felé. Kisebb forgalmi fennakadásokra mindenhol lehet számítani az útvonalon, amelyen a tüntetés halad.

A tüntetők délután egy körül fordultak rá a Lánchídra. Rendbontás nincs, csak néha hangosan felbőgnek a tehenek. Ma valószínűleg kevesebb tejet fognak adni, mint máskor.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A NAV-hoz délután kettő odaérő tüntetők közül ketten bementek az épületbe tárgyalni Molnár Tamással, az NGM helyettes államtitkárával. Fél órával később jöttek ki, ami után az épület előtt Suller Attila NAV-szóvivő tartott sajtótájékoztatót, hangsúlyozva, hogy NAV a maga részéről mindent megtesz, erre példa az ekáer-rendszer és az is, hogy 18 eljárás van folyamatban ágazati szereplőkkel szemben. Cégneveket nem említett. A Molnárral tárgyaló egyik gazda, a baranyai Szinyákovics Pál erre elmondta, az ekáer-rendszer nem kellően kidolgozott, nincs kapcsolatban a környező országok hasonló rendszereivel, így nem is tud kellően hatékony lenni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A tüntetés ezzel véget ért. A szervezők megköszönték a részvételt a tüntetőknek és a rendőröknek az esemény biztosítását.

Megtudtuk egyébként, hogy a tehenek harmincnapos karanténba kerülnek a mai tüntetés után a fertőzések miatt, amelyeket a budapesti séta alatt összeszedhettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.