Orosz nyelvű híradó az M1-en?

A közszolgálati televízió egy bennfentese mesélt a Hvg.hu-nak a csatorna menekültekkel kapcsolatos kommunikációjáról, a bérezéssel és a munkarenddel kapcsolatos problémákról és arról, hogy néhány hónapon belül már oroszul is meghallgathatják a nézők a napi eseményeket.

Az orosz nyelvű híradót a műsorzáró Himnusz előtt vetítenék a közelebbről a csatorna által sem meghatározott célközönségnek. A próbafelvételek már lezajlottak, a lap megkeresésére azonban az MTVA azt válaszolta „a megfelelő időben tájékoztatja a nézőket a csatornák pontos programjáról".

A másik aktuális kérdéskör a menekültekkel kapcsolatos kommunikáció. A lap csütörtökön megjelent cikkében megszólaló bennfentes szerint szigorú belső irányelvek szerint lehet csak kezelni a témát, amivel sokan a munkatársak közül sem értenek egyet. Ha valaki mégsem a kívánalmaknak megfelelő anyagot ad le, azt a következő hírblokkból már kiveszik azzal az indokkal, hogy „túlságosan szimpatizál a menekültekkel".

Ahogy a 444.hu kiszivárgott szerkesztői utasítás alapján bemutatta, nem mutatnak gyerekeket a menekültek között - bár ezt a csatorna cáfolta és a gyerekek jogaira hivatkozott az eset kapcsán -, ezzel is a kivédve, hogy a nézők szimpatizáljanak velük. Elvárás a menekültek szó helyett a tudósításokban az „Illegális határátlépő vagy bevándorló, illetve migráns" kifejezés használata. 

A Hvg megszólalója szerint az MTVA-nál dolgozók folyamatos munkarendje több változást is hozott a bérezésükben, eltűntek a korábban megszokott pótlékok és így sokuk fizetése csökkent. Bevezették azonban a folyamatos munkarendet, ami 24 órás hírügyeleteket jelent. Ezt a tempót sok korábbi munkatárs nem bírta, így sokan távoznak és a csatorna folyamatosan keresi az új embereket. 

A Népszabadság szerdai cikke alapján a vezetőváltás hátterébe is belepillantottak Vaszily Miklós esetleges vezérigazgatói kinevezésének apropóján. Az MTVA-nál jelenleg vezérigazgató helyettesként tevékenykedő Vaszily azonban azt válaszolta a lap megkeresésére, hogy rövid távon nincs napirenden ez a kérdés.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.