galéria megtekintése

Óriási pénznyelő az állami média

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 09. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Komoly finanszírozási gondokkal küzd az állami média. Az amúgy 80 milliárdos büdzsét nagyon megterhelte az M1 hír- és az M4 sportcsatorna elindítása. Az MTVA vezetése most azt szeretné elérni, hogy az államkincstár vegye át a több tízmilliárd forint értékű, eladásra váró ingatlanvagyont, cserébe írják le a cég hiteleinek egy részét.

A Népszabadság információi szerint Szabó László Zsolt augusztus elején azért is mondott le a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatói posztjáról, mert csaknem „ráomlott” a cég gazdálkodása. Nyár közepére ugyanis kiderült, hogy az állami média működtetésére az idei 80 milliárd forintos költségvetési keret is kevésnek bizonyulhat.

Több forrásunk szerint a márciusban elindított

M1 aktuális és a júliusban startolt M4 sportcsatorna nagyon sokba kerül.

 

Az általunk megkérdezett gyártási szakemberek szerint a hírcsatorna folyamatos élő műsorának előállítása éves szinten legalább 8-10 milliárd forintot emészt fel, s hasonló költségekkel kell számolni az M4 esetében is. Az MTVA egy korábbi kérdésünkre azt válaszolta, hogy az M4 Sport idei (júliustól decemberig tartó) költségkerete 5,4 milliárd, ami éves szinten megint 8-10 milliárd forintra jön ki, főként a többmilliárdos közvetítési jogok, például a Bajnokok Ligája, a magyar labdarúgó-bajnokság és a Forma–1 miatt.

Szerettünk volna pontos adatot kapni az M1 aktuális csatorna éves költségvetési keretéről, de az MTVA-tól azt a választ kaptuk, hogy kérdéseinket közérdekű adatigénylésnek tekintik, s a válaszokat a jogszabályok által előírt időben küldik meg.

Évek óta üresen áll a Duna TV volt székháza
Évek óta üresen áll a Duna TV volt székháza
Földi D. Attila

A most hozzávetőleg kétezer főt foglalkoztató cég bértömege és annak járulékai éves szinten meghaladják a 15 milliárd forintot. S miközben a legutóbbi csoportos létszámleépítéssel az állami média több mint 100 munkatársától vált meg, a bértömeg nem változott, sőt. Az MTVA által közzétett adatok szerint 2014 második negyedévében a bérköltségek 3,175 milliárd forintra rúgtak, 2015 második negyedévében már 3,223 milliárdra. Forrásaink a növekedést részben azzal magyarázzák, hogy az aktuális és a sportcsatornához több embert vettek fel kiemelt fizetéssel.

Úgy tudjuk, Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató, elődjéhez hasonlóan, szeretné elérni, hogy

a Magyar Államkincstár vegye át az állami média több tízmilliárd forint értékű, eladásra váró ingatlanvagyonát, ennek fejében pedig írják le a cég hiteleinek egy részét.

Az elmúlt években a Kunigunda útján lévő gyártóbázisra költözött be a Duna TV és a Magyar Rádió is. A Duna TV-nek a Naphegy oldalában álló régi székháza évek óta üresen áll, ugyanúgy, mint a Magyar Rádió egykori Bródy Sándor utcai ingatlanának nagyobbik része. Szintén tízmilliárdos nagyságrendű értéket képvisel az egykori MTI Naphegy téri ingatlanegyüttese, amit most még a hírügynökségi újságírók-szerkesztők használnak.

Az MTVA kezelésében lévő több mint negyven ingatlant az elmúlt években nem sikerült értékesíteni, nincs belőlük bevétel. Mindeközben pedig az MTVA hiteleit törleszteni kell. Az állami média 2012 végén egy 63 milliárd forint értékű hitelcsomagot hozott tető alá négy bankkal, amelyből finanszírozta a Kunigunda útjai székház megvásárlását, valamint a korábbi hitelek kiváltását.

A székház vásárlására felvett 140 millió eurós (2012-es árakon 43,7 milliárd forint) hitel törlesztését tavaly októberben kellett megkezdeni. Szerettünk volna adatokat, információkat kapni a vagyongazdálkodással kapcsolatban is, de az ezzel kapcsolatos kérdéseinket is közérdekű adatigénylésként kezelik, s az MTVA későbbre ígért választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.