Lázár: Ma Magyarország a legszolidárisabban viselkedik

Gőzerővel készül Orbán Viktor a hétvégi bécsi Balkáni út-konferenciára. A kormány célja, hogy a pozsonyi csúcson elszenvedett fiaskót kijavítsák. Bevándorlás-ügyben ott nem értünk el eredményt - hangoztatta Lázár János a Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter félórás késéssel érkezett a 63. kormányinfóra, Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt előzőleg, a hétvégi bécsi, Balkáni úttal kapcsolatos konferencia volt a megbeszélés tárgya. Pozsonyban nem értünk el eredményt a bevándorlás megfékezése terén, mondta Lázár, mert az Európai Bizottság a csúcs után a szétosztás felgyorsítását helyezte kilátásba. Az Európai Parlament szeptember 30-án kezdi meg a kötelező kvóta jogszabálycsomagjának megalkotását, addig kell a magyar álláspontot megerősíteni. 

Lázár szerint két kulcsországon múlik jelenleg az európai bevándorlás. Az egyik Görögország, amelyik a miniszter szerint "negligálja" a schengeni szabályok betartását. A másik az a Németország, amely viszont nem mutatkozik hajlandónak arra, hogy felső korlátot vezessen be. Ez az oka a szívóhatásnak, Görögország pedig "ráengedi a bevándorlókat Európára".

- Érvényben van az a hatpontos javaslat - mondta Lázár -, amelyet Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlésen képvisel. Ebben az a legfontosabb, hogy a bevándorlás okait kell orvosolni. Világossá kell azt is tenni, hogy a kontroll nélküli bevándorlás súlyos biztonsági kockázatokat rejt magában. Minden államnak a saját polgárait kell védenie, s nem az a dolga, hogy megnyissa a határait. Tisztázni kell azt is, hogy melyek a bevándorlási veszélyzónák. Végül azt is be kell látnia a nyugatnak, hogy az erőszakos demokráciaexport sok kárt okoz. 

Lázár szerint ma Magyarország a legszolidárisabban viselkedik bevándorlás ügyben, Németországban és Ausztriában azért nincs több bevándorló, mert Magyarország lezárta a határait. - Az Európai Bizottság mégis világossá tette - mondta Lázár -, hogy egy tapodtat sem enged a kötelező kvótából. (Lázárhoz sajnos nem jutott el a hír, hogy ez nem igaz -  a szerk.) Aki ezt megkérdőjelezi, azt megbüntetik. Arra számítok, hogy nőni fog a vitás területek száma, már most is folyamatosan vegzálnak bennünket a népszavazás okán.

A miniszter arról is beszélt, a népszavazás sikere erősíteni fogja a magyar kormányt az európai bürokraták ellen. A magas részvételt a nemzeti egység fogalmával igyekeznek összekapcsolni. 

A kormányinfón többször visszatérő téma volt a "No go-zónák" vitája. Lázár megismételte, lehet tiltakozni Berlinből, Párizsból vagy Londonból ez ellen (Szijjártót a BBC beégette vele - a szerk.), de neki Párizsban egyszer egy buszsofőr azt mondta, ha élve szeretne az adott kerületből hazatérni, akkor ne szálljon le. - A nagyvárosokban vannak olyan kerületek, amelyekbe nem tanácsos bemenni - állította Lázár. - Ezt a tiltakozó diplomaták is ugyanúgy tudják, mint mi.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.