Juncker: Elég, ha Magyarország fokozottan hozzájárul a schengeni határok védelméhez

Megenyhült az Európai Bizottság szigora, és immár elfogadja a menedékkérők EU-n belül áthelyezését következetesen ellenző lengyel és magyar kormány álláspontját. Legalábbis ez derült ki Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének az EU Gazdasági és Szociális Bizottságában elmondott felszólalásából.
Juncker a testület csütörtöki ülésén — ahol a résztvevők az Unió helyzetéről szóló, múlt héten elhangzott beszédét vitatták meg — azt mondta: ha Lengyelország és Magyarország nem akar befogadni menedékkérőket, a schengeni határok védelméhez való fokozott hozzájárulásukkal is kimutathatják az uniós partnereik iránti szolidaritásukat. Szerinte a két ország amúgy is sok ukrajnai menekültek fogadott be. Arról nem beszélt, hogy ezt az információt mire alapozza.
Juncker beszél a bizottság ülésén
Etienne Ansotte / Európai Bizottság

— Őszintének kell lennünk ezekkel az országokkal. Lengyelországban és Magyarországon valójában rengeteg menekült van, akik Ukrajnából érkeztek. Azoknak, akik a lengyeleket és a magyarokat bírálják, el kell ismerniük, hogy ők sok ukrajnai menekültnek adnak otthont. Világossá kell tennünk, hogy akik nem tudnak befogadni több menedékkérőt, azok talán többet tehetnének az Európai Unió külső határainak a védelméért. A lényeg, hogy megosszuk az erőfeszítéseinket — mondta Juncker.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.