Sikerrel verték le az anti-orbánista puccsot

"Jó hangulatban volt" – így jellemezték fideszes képviselők munkatársunknak a Fidesz–KDNP frakciószövetség zárt ülésén, a Hotel Egerben felszólaló Orbán Viktort, aki a parlamenti szezont előkészítő tanácskozáson politikai helyzetértékelést adott. Közölte, hogy egyetlen jogászt sem kellene képezni, és nem sarcolják meg újra a bankokat az önkormányzatok kedvéért. Frissítve

A miniszterelnök az éjszakába nyúló frakcióülésen, hasonlóan az országértékeléshez, arról beszélt, hogy az alkotmányos rendelkezésekkel és a sarkalatos törvényekkel megalkották a konszolidációs kereteket, a rendszereket viszont be kell lakni, "be kell üzemelni", ez most következik. A kiszivárgott hírek szerint utalt arra, hogy az átalakítások során a konfliktusokkal is számolnak, és a kormány kalkulált a népszerűségvesztéssel is. Úgy tudjuk, Orbán Viktor ismét erőteljesen nyilvánvalóvá tette: kormánydöntéssel képviselőnek szembe menetelni "nem helyes".

A résztvevők elmondása szerint Orbán Viktor – ahogyan egy évvel ezelőtt Siófokon, illetve ősszel Hajdúszoboszlón – ezúttal is beszélt arról, hogy nincs ellenzék, a centrális erőtér viszont már működik. Azaz, amit elterveztek, az már létező valóság, és ezt a rendszert az esetleges recesszió sem veszélyezteti. A kormány viszont nem recesszióval, hanem – ha minimálisan is – gazdasági növekedéssel számol, 2012 az elrugaszkodás éve lesz. 

Sikerült leverni a puccsot

Orbán Viktor érkezik az egri frakcióülésre, mögötte Habony Árpád személyes tanácsadója, mellette Havasi Bertalan sajtófőnök
Orbán Viktor megérkezett az egri frakcióülésre, mögötte Habony Árpád személyes tanácsadója, mellette Havasi Bertalan sajtófőnök

Egerben a miniszterelnök valóban beszélt arról, hogy bizonyos körök megpróbálták a szabadságharcos másfél év alatt elmozdítani – erősítették meg a Nolnak a Hvg.hu által közölteket.

A "három lábon álló puccskísérletről Orbán Viktor zárt körben azt mondta: szerinte például a CNN Magyarországról szóló tudósításai szándékosan akarták azt a látszatot kelteni, hogy a Fideszen belül egyre erősödik az elégedetlenség személyével szemben, emiatt befolyása meggyengült. Konkrét példaként az Országos Bírói Hivatal vezetőjének személyét, a kiválasztás körüli híreket említette. Ez volt az oka annak, hogy Handó Tünde megválasztása után "vakondokat" kerestek... "El kell dönteni, hogy ki melyik párt tagja, melyik oldalon áll" – mondta a miniszterelnök. A harmadik "lábról" annyit mondott, hogy az előző kormányokhoz kötődő külügyesek használhatták fel nemzetközi kapcsolataikat arra, hogy gyengítsék személyét.

IMF-tárgyalások: nem hangzottak el részletek

A képviselők munkatársunknak azt mondták, az IMF-tárgyalásokról, arról, hogy a kormány milyen mandátummal hatalmazta fel a Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter vezette delegációt, Orbán Viktor szerdán este nem beszélt a kormánypárti frakciók előtt. A részleteket valószínűleg ma ismerteti Fellegi Tamás a képviselőkkel.

Az egyik résztvevő kérdésünkre azt mondta, a miniszterelnök Egerben a helyzetértékelése során azt sem erősítette meg, nem is említette, hogy az IMF-hitel nagyságrendje azonos lehet a Gyurcsány-kormány által felvett hitellel, azaz 17-20 milliárdos lehet. (Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár erről nyilatkozott a múlt héten.)

BKV- és Malév-ügy igen, Schmitt-ügy nem 

Késő este szóba került a BKV és a Malév ügye is; a miniszterelnök állítólag "sorsszerűnek" nevezte a Malév sorsát, forrásaink szerint azt mondta, ez borítékolható volt, különösen miután az európai uniós szabályok "eltiltották" a kormányt attól, hogy finanszírozza a légitársaságot. Orbán Viktor állítólag azt mondta, hogy szerinte a XXI. század nemzetgazdaságához hozzátartozik egy nemzeti légitársaság, "de nem mindenáron". És miután Európában nem vagyunk egyedül ezzel a problémával, „nem tolonganak a befektetők sem”.

Tarlós István nem volt ott Egerben a frakcióülésen, viszont a képviselők felvetették, hogy a BKV is a Malév sorsára juthat. Információink szerint a miniszterelnök azt mondta, hogy ez nem így lesz, és egyértelművé tette, hogy az állam nem finanszírozza a közlekedési vállalatot a végtelenségig. Budapestnek is biztosítania kell a szükséges források egy részét. "A főpolgármesternek pedig a kerületi polgármesterekkel le kell ülnie, és megegyeznie".

A zárt ülésen résztvevő képviselők a miniszterelnöknek a főpolgármesterről elmondott szavait munkatársunknak úgy interpretálták: Orbán Viktor véleménye szerint Tarlós István Demszky Gábor politikáját folytatja, abban az értelemben legalábbis, hogy a kormánnyal szemben fogalmazza meg pénzügyi igényeit. Egyik forrásunk azt érezte a miniszterelnök által megfogalmazottak kapcsán, hogy Orbán Viktor "levette a kezét" a főpolgármesterről, mert Tarlós rendre és túlságosan is konfrontálódott már a nyilvánosság előtt kormánya több miniszterével és meghatározó fideszes politikusokkal egyaránt. A lapunknak név nélkül nyilatkozó képviselők egybehangzó véleménye szerint azonban ennek ellenére nem lesz ciklus közben csere a Városháza élén, azaz Tarlós István nyilván kitölti mandátumát. (Tarlós István reagálása itt olvasható >>>)

Szintén név nélkül nyilatkozó képviselők szerint éjfél előtt a Schmitt-ügy nem került szóba. 

"Egyetlen jogász sem kell!"

A zárt frakcióülésen Pósán László, a parlament oktatási bizottságának fideszes alelnöke fogalmazta meg azt, hogy nem volt helyes mindössze száz jogászhallgató számára biztosítani az államilag finanszírozott (azaz ingyenes) egyetemi képzést. "Nem volt helyes!" – reagált Orbán Viktor, aki a válaszát úgy folytatta, egyetlen ilyen helyet sem kellett volna biztosítani. A miniszterelnök az agrár- illetve a mérnökképzést preferálja – derült ki a képviselők számára.

A miniszterelnök a polgármestereket sem biztatta semmi jóval, legalábbis a devizahitel-adósság terén nem; a frakcióülésen megismételte, amit már tavaly december elején elmondott egy sajtótájékoztatón, azaz hogy a bankszektort nem lehet a végtelenségig terhelni, mert veszteséges pénzintézetekkel nem lehet biztosítani gazdasági növekedést sem. Azaz: az állam nem kezd tárgyalásokat a bankokkal az önkormányzati devizahiteleken keletkezett veszteség felének átvállalásáról. Ez némi csalódást okozott, mert a polgármesterek jó része bízott az állami beavatkozásban és – az ülés egyik résztvevője szerint – az állami pénzesőben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.