Orbán: mindenért én viselem a felelősséget

A miniszterelnök szerint csak két vitás kérdés maradt közte és az Európai Bizottság között a José Manuel Barrosóval folytatott tárgyalása után. A Bizottság elnökének szűkszavú közleménye szerint a kormánynak foglalkoznia kell a Magyarországgal kapcsolatos „szélesebb” politikai aggodalmakkal.

Mindenben történt előrelépés – összegezte a brüsszeli napot Orbán Viktor, aki érzelemtől mentes, megoldásra törekvő beszélgetésként írta le José Manuel Barrosóval, a Bizottság elnökével zárt ajtók mögött folytatott megbeszélését. A tárgyalás több mint egy órán keresztül, négyszemközt zajlott.

José Manuel Barroso üdvözli Orbán Viktort az Európai Bizottság brüsszeli székházában
Brüsszel, 2012. január 24. José Manuel BARROSO, az Európai Bizottság portugál elnöke (j) üdvözli ORBÁN Viktor magyar miniszterelnököt az EU-bizottság brüsszeli székházában. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Átfogó és építő jellegű – így írta le meglehetősen szűkszavú közleményében José Manuel Barroso az Orbánnal folytatott találkozót. A Bizottság elnöke megerősítette: a magyar kormányfő gyorsan kezelni akarja a Bizottság által felhozott ügyeket. Barroso a közlemény szerint felhozta a Magyarországgal kapcsolatos „szélesebb” politikai aggodalmakat, amelyekkel a magyar kormánynak szintén foglalkoznia kell.  

Két nyitott kérdés maradt a magyar kormányfő és a Bizottság elnöke keddi tárgyalása után a brüsszeli testület által indított eljárásokkal – a jegybank és az adatvédelmi hivatal függetlenségével és a bírák nyugdíjkorhatárával – kapcsolatban, legalábbis Orbán Viktor tájékoztatása szerint. Ezek a jegybank elnöke és a monetáris tanács tagjai által letett eskü, illetve a jegybankvezetők fizetésének ügye.

Arról nem mondhatok le, hogy bármilyen magyar intézmény eltekintsen a magyar Alkotmányra tett eskütől – mondta Orbán Viktor, ezért az eskü szövegét tovább fogja vizsgálni a két fél. A díjazással kapcsolatban a kormányfő úgy érvelt, a parlament nem tud kivételt tenni a közszolgákra vonatkozó általános fizetési korlát alól. Ebben az esetben a kormányfő szerint elég lesz bebizonyítani a brüsszeli testületnek, hogy ez egy általános fizetési korlát része.

A bírák nyugdíjkorhatárával kapcsolatban a kormányfő hangsúlyozta, hogy ez a kormány számára nem igazságügyi, hanem nyugdíjrendszerhez kapcsolódó kérdés. A kormányfő szerint a Bizottságnak a diszkriminatív elemet ki kell mutatnia az új magyar szabályozásban, és akkor ezt is korrigálják. A magyar kormány azt is el fogja fogadni, amit „az adatvédelmi hivatal vezetőjének erősítése érdekében javasol a Bizottság”, ebben nincs értékvita a kormányfő szerint. Orbán Viktor kitért arra, hogy a Bizottság több kérdésben küldött levelet, amelyek nem képeznek jogi vitát a Bizottság és a magyar kormány között, ezekre Budapest válaszol majd.

A PSZÁF és az MNB összevonása, a monetáris tanács tagjainak felmentési esetét tisztázó ügyben, illetve a kormány tagjának a monetáris tanács ülésein történő részvételének kérdésében a Bizottság jogi észrevételeit el tudja fogadni a kormány. A kormányfő brüsszeli tájékoztatója szerint „nem érezzük olyan súlyúnak, és nem érintenek olyan fontos magyar érdeket”, hogy ne tudnának változtatni. A véleménykülönbség miatt a legegyszerűbb, ha külön maradnak – mondta a kormányfő a pénzügyi felügyelet és a jegybank lehetséges egyesítéséről. Ezért Orbán Viktor arra fogja kérni a parlamentet, hogy egyszerűen törölje az átmeneti rendelkezésekben olvasható szabályt.

Semmilyen politikai megoldást nem kell találni, mert a jegybank függetlenségét senki sem veszélyezteti Magyarországon. Ezt nem politikai, hanem jogi diskurzusnak tekintem – fogalmazott a kormányfő.

A kormányfő szerint hamarosan megindulhatnak a tárgyalások a hitelről a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval. Mint mondta, a kormány készen áll a tárgyalásra, az IMF-re és az EU-ra várnak. Orbán Viktor szerint a túlzott költségvetési hiány miatt folytatódó eljárás során nem fog sor kerülni a kohéziós alapokból származó támogatások felfüggesztésére. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lehetséges távozását firtató újságírói kérdésre Orbán Viktor azt mondta: „Mindenért én viselem a felelősséget!”

A kormányfő szerint nincs szükség a parlament rendkívüli összehívására, hogy a magyar kormány megfeleljen a Bizottság elvárásainak. Mint mondta, semmilyen rendkívüli intézkedésre nincs szükség. „Nyugodtság, higgadtság, kiszámíthatóság, megfelelő tempó” – fogalmazott a kormányfő. Szerinte azért került ebbe a helyzetbe a kormány, mert a gyors törvényhozási folyamat során nem volt idő elmagyaráznia „fél világnak, hogy minek, mi az értelme”.

Azt fogja javasolni az Országgyűlés illetékes bizottságának, hogy Magyarország csatlakozzék a készülő uniós pénzügyi paktumhoz – közölte a miniszterelnök. Elmondta, hogy a pénzügyi paktumhoz az eurózónán kívüli EU-országok is csatlakozhatnak majd, de a szövegezési munka során megerősödött az az elem, hogy a következményeket a paktumhoz csatlakozóknak csak az euróövezetbe való belépés után kell majd viselniük. Szintén a paktumhoz való magyar csatlakozás mellett szól – tette hozzá Orbán –, hogy a tervezetben már nincs benne az adóharmonizáció terve.

A békülékeny Orbán

Orbán nem "kuruckodik" Brüsszelben, mert Magyarországnak szüksége van az IMF-megállapodásra – mondták a miniszterelnökhöz közeli források munkatársunknak még a tárgyalások előtt. A miniszterelnök "kompromisszumkészségről tesz tanúbizonyságot, akkor is, ha Barroso erődemonstrációt tart az EU-alapszerződésre hivatkozva, és a magyarországi demokráciadeficitet sérelmezve" – fogalmazott egy kormányzati szereplő, aki jól ismeri az uniós találkozókra való felkészülést.

Arra, hogy ha Orbán Viktor a Barroso-találkozón totálisan visszakozik minden korábban hangoztatott "szabadságharcos" kérdésben, annak milyen lesz a jobboldalon a visszhangja, forrásunk úgy reagált: Orbán Viktor több mint húsz éve profi politikus, "hatalmas rutinnal", nyilván megfelelően lesz képes kommunikálni a Barroso elnökkel folytatott, zárt ajtók mögötti megbeszélést is. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.