Orbán Tapolcán már nem "simicskázik"

Kötcse után Tapolcán, a Fidesz-frakció évadnyitó ülésén az önkormányzati választások előtt a slágertéma a bankok elszámoltatása, devizahitelesek ügye és a rezsicsökkentés folytatása lesz. A "belső feszültségek", "belső viták" tiltólistán. Orbán Viktor a szokásos esti helyzetértékelése során állítólag már nem készül "simicskázásra".

Tapolcán, a Hotel Pelionban tartja szezonnyitó frakcióülését a Fidesz-KDNP szövetség. Ma este – a szokásoknak megfelelően – Orbán Viktor a vacsora után politikai helyzetértékelést ad a képviselőknek, beszél a szerinte aktuális eseményekről és folyamatokat elemez, aztán kérdésekre is válaszol.

Ahogyan Tusnádfürdőn és a kötcsei polgári pikniken, a miniszterelnök általában a kihelyezett frakcióüléseken sem érzi magára nézve kötelezőnek a "dress code-ot" – lazább szerelésben szokott érkezni. A beszédét viszont hermetikusan lezárt térben mondja el, a képviselők a mobiltelefonjaikat sem vihetik magukkal a konferenciaterembe.

Munkatársunknak egy, a miniszterelnökhöz közeli forrás azt valószínűsítette: Tapolcán Orbán Viktor nem foglalkozik már a "Simicska-háborúval", nem lenne bölcs az önkormányzati választások előtt élezni a helyzetet, hiszen a Simicska-Nyerges-Fonyó trió komoly médiabefolyással rendelkezik. (Kötcsén, ahogy arról a Népszabadság beszámolt, az Orbán-Simicska konfliktus kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy "a fák nem nőhetnek az égig", nyilván nem lehetnek a piacon egyeduralkodó gazdasági szereplők, akik egy másik alternatív hatalmi centrumot jelenthetnek a miniszterelnökkel szemben.)

A frakcióülés a kampány jegyében telik, ezért a "belső feszültség", "belső vita" kifejezések tiltólistán vannak. Legfeljebb az EU-val, illetve a brüsszeli bürokratákkal szembeni konfliktusról lehet szó, a nemzeti érdek képviseletében – ezek a leglényegesebb kommunikációs szempontok a kormányoldal számára.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető délután Tapolcán, a tanácskozás megkezdése előtt újságírók előtt megismételte: a bankok elszámoltatása lesz a legfontosabb kérdés, devizahiteles fronton "mindenki visszakapja azt, amit tisztességtelenül vettek el tőle". A kihelyezett frakcióülések előtt már szokásosnak nevezhető Magyar Nemzet-interjúban pedig azt mondta el, hogy a kormány pénteken, a frakciók döntése után benyújtja az elszámolási törvényt az Országgyűlésnek, tárgyalása 16-án kezdődik és 24-én szavaznak róla a képviselők. (Azaz a parlamenti döntésre már az önkormányzati választás után kerül sor.)

Rogán Antal szerint a törvénynek rögzítenie kell, hogy milyen összeg jár vissza az adósoknak, azt hogyan kell számukra folyósítani. „Fontosnak tartom, hogy az eredeti kamatszintre történő visszatérés lehetőségét is vizsgáljuk. Döntenünk kell arról is, hogy bevezetünk-e egy kamatemelési moratóriumot arra az időre, amíg kidolgozzuk a fair bank- és hitelrendszer szabályait" – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

A kormányszóvivő már a frakcióülés megkezdése előtt délután közleményben tudatta, hogy a kormány szerdai ülésén elfogadta a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslatot. Mivel azonban a javaslat elfogadásához az Országgyűlés támogatására is szükség lesz, a kormány azonnali egyeztetéseket kezd a kormánypárti frakciókkal. A törvényjavaslat részleteiről a frakcióülést követően adnak tájékoztatást, még ezen a héten – közölte Kurucz Éva. A törvény meghatározza majd az elszámolás elveit és azt, hogy a családok milyen formában kapják vissza a tisztességtelenül elvett összegeket. Az átlagos törlesztőrészletek akár 25 százalékkal is csökkenhetnek – tudatta a kormányszóvivő.

A bankok elszámoltatása mellett a rezsicsökkentés folytatása és az azt biztosító közműholding létrehozása lesz a másik slágertéma Tapolcán. Várhatóan szóba kerülnek emellett köz- és felsőoktatási kérdések, valamint a következő hétéves ciklus európai uniós fejlesztési forrásainak felhasználása.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.