galéria megtekintése

Orbán Kötcsén: a kormány diktál, marad a reklámadó

15 komment


Csuhaj Ildikó

A Népszabadsághoz eljutott információk szerint kérdésre válaszolva a Simicska–Orbán-háborúról is beszélt a miniszterelnök Kötcsén, egyértelművé téve hallgatósága előtt: nem enged, a kormány diktál. „Reklámadó márpedig lesz is” – mondta. Szerinte úgy kell nyerni, hogy a balliberális oldal esélye a visszatérésre „nulla” legyen.

Fotó: Teknős Miklós

A Simicska Lajossal vívott „háborúról” is beszélt Orbán Viktor Kötcsén, a tizenharmadik polgári pikniken, melyet Az új ciklus kapujában címmel rendeztek a Balog Zoltán miniszter nevével fémjelzett Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében. A szigorúan zárt pikniken – melyre a jobboldali-konzervatív médiumok képviselőit és kulturális-közéleti szereplőket hívnak meg – a Népszabadsághoz kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor, igaz, kérdésre válaszolva, a Simicska-konfliktus kapcsán azt mondta: ennek az ügynek két olvasata van. Gazdasági elemzési szempontból az határozza meg egy cégcsoport helyzetét, hogy milyen a súlya, a jelentősége a piacon. Mindazonáltal – fogalmazott az egyik részvevő munkatársunknak – a miniszterelnök nem hagyott afelől szemernyi kétséget sem, hogy „a kormány diktál”. A másik olvasata a Simicska–Orbán-háborúnak pedig az, hogy a médiának „reklámadót márpedig fizetnie kell”.

A témára egy kérdésre válaszolva reflektált, a kérdést Balog Zoltán miniszter tolmácsolta, aki az asztalnál a miniszterelnök mellett foglalt helyet. Orbán Viktor nem nevesítette sem Simicska Lajost, sem a médiabirodalmához tartozó Magyar Nemzetet és a Hír TV-t sem.

 

Az RTL Klub kapcsán is „kemény" álláspontot képviselt a miniszterelnök, arra utalva, hogy a kormány nem fog meghátrálni: nem megengedhető, hogy az RTL Klub, mely a reklám- és hirdetési piac 40 százalékát uraló piaci szereplő, ne fizessen reklámadót. „Nincs kivétel" – tette hozzá a miniszterelnök, nyilvánvalóan a Simicska-médiabirodalomra utalva.

Héják és galambok

Az ukrán-orosz konfliktusról és arról is beszélt Kötcsén a miniszterelnök, hogy Magyarország hogyan viszonyuljon mindehhez. A Népszabadságot Kötcséről úgy tájékoztatták, a miniszterelnök a zárszavában határozottan a NATO-szövetséges Magyarország mellett foglalt állást, amikor úgy fogalmazott, hogy katonai szempontból „héják” leszünk. Megismételte Kötcsén is, hogy az ország védelmi-katonai képességét erősítjük, az orosz-magyar gazdasági együttműködés tekintetében viszont „galambok” leszünk. Senki ne gondolja, hogy más nagy országok nem ezt a stratégiát folytatják Oroszországgal kapcsolatban, azaz az üzlet, az üzlet – mondta. Emlékeztetett rá, hogy az egyik legnagyobb amerikai energetikai cégcsoport nemrégiben egyenesen Putyin elnökkel tárgyalt a sarkkörökön található nyersanyagbázisok kiaknázásáról, de egy másik nagy német energetikai társaság is gázüzletágat adott el az oroszoknak.

Teknős Miklós / Népszabadság

Önkormányzati választás: a másik oldal visszatérésének az esélye "nulla"

Az önkormányzati választásokról Orbán Viktor Kötcsén azt mondta a közönségének: úgy kell megnyerni október 12-én a választást mindenhol, hogy az eredmények azt üzenjék a másik oldalnak, hogy a balliberálisok esélye arra, hogy visszatérjenek a hatalomba, a „nullával" egyenlő. Orbán Viktor ezen a ponton idézte fel korábbi, elhíresült kötcsei beszédét, miszerint a cél: a jobboldali kormányzó erő több ciklusra rendezkedjen be, és a mostani második kétharmad is efelé mutat.

Teknős Miklós / Népszabadság

A liberalizmusról Kötcsén is

Orbán Viktor Kötcsén is levezette a tusnádfürdői beszédében megfogalmazott tézist az illiberális demokráciáról, bár ezúttal nem használta az „illiberális” kifejezést. Forrásaink szerint a miniszterelnök megismételte a főideológusa, Tellér Gyula által már megfogalmazott gondolatot; azaz, hogy a demokráciát, illetve a piacgazdaságot nem szabad dogmatikusan összekapcsolni a liberális jelzővel. Azaz létezhet olyan piacgazdaság és olyan demokrácia, amelyik nem liberális. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.