Orbán fizetne, csak ne küldjék ide a menekülteket

Fizetni hajlandóak vagyunk, de kényszerbetelepítést nem fogadunk el - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozója előtt.
Garanciát akar kapni Magyarország arra vonatkozóan, hogy nem lesz hátrányos az ország számára a vasárnapi találkozó keretében elfogadásra váró akcióterv - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök kifejtette, hogy a legutóbbi uniós csúcstalálkozón megfogalmazott terv szerint, ha az rosszul sül el, Magyarországon kényszerbetelepítéssel kellett volna embereket befogadni.
Fotó: Botár Gergely / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy ilyen kötelezettség nem lesz, és egyetlen tagállamot sem lehet majd arra kötelezni, hogy a Törökországgal megkötött megállapodás alapján ilyen jellegű intézkedéseket legyen kénytelen eltűrni. A miniszterelnök kijelentette, hogy az erre irányuló törekvéseket Magyarország megakadályozta, aminek a következményeit a vasárnapi találkozó eredménye tükrözni fogja.

Orbán hangsúlyozta, hogy az elfogadásra váró akciótervet Magyarország támogatni fogja, és reményét fejezte ki, hogy az eredményes lesz, és könnyíteni fogja az unióra és Magyarországra nehezedő migrációs nyomást.

Donald Tusk, az uniós tagállami csúcsvezetők testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke a maga részéről úgy nyilatkozott, hogy ha nem sikerül rövid időn belül biztosítani a külső határokat, veszélybe kerül a szabad mozgást biztosító schengeni övezet. Jean-Claude Juncker, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménynek, az Európai Bizottságnak az elnöke - szintén érkezési nyilatkozatában - úgy fogalmazott, hogy „maximális határbiztonságot" várnak Törökországtól. Meglátása szerint az unió tagállamai egyetértenek abban, hogy a bevándorlást a legális módszerekre kell korlátozni.

Angela Merkel gyümölcsöző tárgyalást vár Törökországgal, és bízik abban, hogy az EU együtt tud majd működni Törökországgal. A kancellár szerint Németország elkötelezett a legális migráció mellett, az illegális migrációt megszüntető akcióterv pedig sikerülni fog. Merkel megállapodást remél abban is, hogy Törökország emberhez méltó körülményeket biztosít az Európából visszaküldött menekülteknek. Mindennek ellentétele lehet a vízumliberalizáció.

Az EU-török csúcs előtt megelőző tanácskozást tartanak azon országok képviselői, amelyek hajlandóak menekültkontingens átvételére Törökországtól, és külön egyeztetést tartanak az ügyben közös nevezőt találó visegrádi országok vezetői is.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.