Mégis nyitnak egy kiskaput a regisztrációnak?

Úgy tűnik, a Fidesz lemondott a regisztráció 2018-as bevezetéséről is, de információink szerint egy kiskaput azért hagynak.

Nem tervezi a választási regisztráció bevezetését 2018-ra sem a Fidesz, "a frakció előtt fekvő tervezetben se 2014-re, sem a későbbi időszakra nem szerepel a regisztráció bevezetése" – mondta Rogán Antal a Magyar Nemzetnek a kedden kezdődő, háromnapos gyulai frakcióülés előtt adott interjúban.

A frakció előtt fekvő tervezetben valóban nem szerepel semmilyen, az előzetes feliratkozással kapcsolatos javaslat – bár foglalkoznak a választási eljárási törvénnyel –, értesüléseink szerint azonban a Fidesz vezetői nem vetették el teljesen a gondolatot. A pártból származó megbízható információink szerint azt tervezik, hogy egy kétharmados törvényt fogadnak el, amelyben nyitva hagynák a regisztráció bevezetésének későbbi lehetőségét. Most Gyulán – ahol egyébként a frakció mellett a választmány és az elnökség is ülésezik – mindenesetre 2014-re koncentrálnak. 

Az előzetes feliratkozás későbbi bevezetése azután lett téma, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette az előzetes regisztrációt, mert az indokolatlanul korlátozza a választójogot. Eleinte úgy tűnt, hogy a kormány a regisztráció 2014-es bevezetéséről ugyan lemondott, de azt tervezték, hogy 2018-ra azért bevezetnék. Ezt először a Népszabadságnak erősítette meg a kormányoldal egyik ismert politikusa. Mint elmondta, a miniszterelnök az Alkotmánybíróság (AB) döntése után sem utasította el „eleve” az előzetes regisztráció intézményét, ezért nem zárható ki, hogy 2018-ra mégis biztosítanák az előzetes választási feliratkozás alkotmányos védelmét.

Később egy interjúban Navracsics Tibor sem zárta ki, hogy 2018-ra valamilyen formában bevezessék a regisztrációt. Az Inforádiónak azt mondta, ha fennmarad a regisztráció gondolata, akkor a következő öt év elegendő lehet a vitára alkalmat adó alkotmányossági és belpolitikai kérdések tisztázására, amennyiben pedig ez mégsem lehetséges, akkor végleg el kell köszönni ettől az ötlettől. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.