Diplomáciai csetepaté után itt a nyílt hadüzenet Brüsszelből

Csatlakozásunk óta az uniós előírásnál magasabb a költségvetési hiányunk, és mivel ezt az egyszeri intézkedések sem tudták tartósan feloldani, az Európai Bizottság valószínűleg már a héten javasolni fogja a kohéziós alapok felfüggesztését – értesültünk. Több százmilliárd forintot bukhatunk csak jövőre. A kormány nem aggódik Frissítve

Minden valószínűség szerint szerdán az Európai Bizottság javaslatot tesz a kohéziós alapokból származó támogatások részleges vagy teljes felfüggesztésére hazánk túlzott költségvetési hiánya miatt – tudtuk meg bizottsági forrásból.

num_article=1299530|num_paragraph=1|num_seq=1|num_picture=760738|txt_caption=A támogatások felfüggesztésével több százmilliárd forint fagyna be |txt_author=|txt_source=|txt_align=left|num_width=625|num_ratio=|
nol_oldNolPicture
mceBlockPasteEnd

Január végén az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei megerősítették a bizottságnak azt az értékelését, hogy Magyarország nem tett eleget a tanács 2009-es ajánlásainak, és nem hozott elegendő intézkedést annak érdekében, hogy államháztartási hiányát tartósan az unióban előírt 3 százalékos küszöb alatt tartsa.

Ennek alapján a bizottság most a túlzottdeficit-eljárás következő szakaszában javaslatot tehet a kohéziós támogatások részleges vagy teljes felfüggesztésére, amit a pénzügyminiszterek tanácsának márciusi tanácskozásán hagyhatnak jóvá. Hogy vajon a biztosok szerdai ülésének napirendjén tényleg ott lesz-e a kérdés, csak hétfő délután derül ki biztosan. De bizottsági forrásból úgy tudjuk, ennek nagy a valószínűsége, hiszen a tagországok pénzügyminisztereinek januári döntése alapján a bizottság felhatalmazva érzi magát, hogy lépjen.

Konkrét összegekről egyelőre nem tudni, azok csak szerdán válnak világossá. Mindenesetre a felfüggesztés csak a következő költségvetési évre vonatkozhat, és folyamatban lévő projektekre nem. Olyanokra azonban igen, amelyeket a bizottság már „azonosított”, de a kifizetés még nem kezdődött meg. A korábbi számítások szerint a támogatások felfüggesztésével csak 2013-ban 1,714 milliárd euró (nagyjából 500 milliárd forint) kifizetését állítanák le.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor úton a tárgyalóterem felé a magyar kormányfő január végi brüsszeli látogatásán. Nem volt meggyőző
Brüsszel, 2012. január 24. José Manuel BARROSO, az Európai Bizottság portugál elnöke (j) üdvözli ORBÁN Viktor magyar miniszterelnököt az EU-bizottság brüsszeli székházában. (MTI/EPA/Julien Warnand)

A bizottságnál kiemelik: Magyarországnak elegendő idő áll rendelkezésére, hogy meggyőzze a bizottságot arról, 2013-ban is 3 százalék alatt lesz a költségvetés. Magyarország lobbizhat a tagállamok körében is, esetleg megakadályozva, hogy a tanács jóváhagyja a kifizetések felfüggesztését.

A vita alapvetően 2013-ról szól: a bizottság szerint ekkor 0,25 százalékponttal haladja meg a magyar költségvetés az uniós előírást. 2011-ben és 2012-ben ugyanis három százalék alatt van ez az arány, de a bizottság szerint ez egyszeri intézkedéseknek köszönhető, nem fenntartható, és meggyőző strukturális kiigazítást szeretnének látni a magyar kormány részéről.

A kohéziós alapokból származó támogatások felfüggesztésének szankcióját még sosem alkalmazta a bizottság. Hazánkkal szemben azonban a csatlakozásunk, azaz 2004 óta zajlik ez az eljárás.

Egy magát megnevezni nem kívánó forrás azt is jelezte: a bizottság ezen a héten még biztosan nem tárgyalja a három kötelezettségszegési eljárására (adatvédelmi hatóság és jegybank függetlensége, bírák nyugdíjkorhatára) és két kérdésre (bíróság függetlensége és médiaügyek) érkezett magyar válaszokat. A hiteltárgyalásokkal kapcsolatban pedig közölte: a feltételek a január 17-én indított kötelezettségszegési eljárások indoklásában szerepelnek, arról – azaz a jegybank függetlenségének követelményéről – a magyar hatóságoknak is tudniuk kell.

A kormány nem aggódik

– Érdeklődéssel várjuk a szerdát, de biztosak vagyunk abban, hogy ha meg is születik a döntés a kohéziós alapokhoz való hozzáférésünk korlátozásáról, a pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) márciusi ülésén – ahol a végső áment kimondhatják – nem kap majd elég támogatást az indítvány – közölte a Népszabadsággal a magyar kormány egyik tagja.

Több olyan tagország van ugyanis, amelyiknek lenne oka a félelemre, ha a magyar kormánnyal szemben precedens értékű döntés születik: ezek az országok szintén nem teljesítik a 3 százalék alatti hiányra vonatkozó követelményeket. Forrásunk szerint ha sikerül megnyerni például a visegrádi, a balti államokat, illetve Bulgáriát, Romániát, hogy nemmel szavazzanak az Ecofin ülésén, akkor már biztosan nem leszünk elzárva a kohéziós alapoktól. A döntéshez ugyanis nem lenne meg a szükséges többség.

A kormánypárti reakciókról bővebben itt olvashat >>>

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.