Nyílt levélben vonták kérdőre Zombort

Nem értik az egészségügyi érdekképviselők, miért csak a szakszervezettel egyeztet Zombor Gábor egészségügyi bérekről.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár április 20-án interjút adott a Népszabadságnak, amelyben úgy nyilatkozott, hogy csak a reprezentatív szakszervezettel folytathat bértárgyalásokat a kormány – emlékeztetnek nyílt levelükben az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség (Autonóm Területi Szakszervezet, Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége, Független Egészségügyi Szakszervezet, Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeteinek Önálló Területi Szövetsége, Magyar Orvosok Szövetsége, Magyar Rezidens Szövetég, Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége) tagjai.

Mint írják: igyekeztek korrekt viszonyt kialakítani az államtitkársággal. Az elmúlt évben ezért is kértek (és kaptak is!) lehetőséget az ágazati egyeztetésre. Ezek után meglepetésként érte őket, hogy az államtitkár csak az MSZ EDDSZ-szel kíván az ágazati bérekről tárgyalni, arra hivatkozva, hogy az MSZ EDDSZ az egészségügyi ágazat egyetlen reprezentatív szakszervezete.

Állítják azt is, hogy az „Őszintén az Egészségügyről” akciószövetség olyan nagy területét képviseli az egészségügyi és szociális ágazatnak, amely mára megkerülhetetlenné vált.

S végül arra kérik a politikust, gondolja át, nem lenne-e szerencsésebb olyan érdekvédelmi szervezetek vezetőivel is egy asztalhoz ülni, akik mindennapi munkájuk során szembesülnek az egészségügyben uralkodó állapotokkal.

Zombor Gábor a nyílt levélre a weborvos szakmai portálnak azt mondta: szívesen asztalhoz ül és tárgyal minden érintettel az egészségügy legfontosabb kérdéseiről. Ám jogszabály írja elő, hogy bizonyos ügyekben, így például a sztrájkot, bérrendezést érintő kérdésekben kötelező is az egyeztetés az ágazat reprezentatív szakszervezeteivel. Hozzátette azt is, hogy az érintett szervezetek nem szakszervezetek. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.