Nyakó: Miért titkolták el a bizonyító erejű felvételeket?

Eltitkolta azokat a bizonyító erejű felvételeket a Nemzeti Választási Iroda, amelyek szerint egyértelmű: február 23-án Erdősi Lászlóné és az ő népszavazási kezdeményezését segítő kopaszok társak voltak az eddigi „legnagyobb népszavazási botrányban" – állítja a szocialista Nyakó István.
„A felvételek birtokában Ön tökéletesen tudta, hogy mi történt az NVI épülete előtt 2016. február 23-án kedden hajnalban, illetve reggel. Tudott róla, mégis eltitkolta!" – ezt írja a Nemzeti Választási iroda elnökének címzett levelében a szocialista Nyakó István. Az iroda előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján a politikus kijelentette: az utcán elhelyezett biztonsági kamerák által készített képek bizonyítják, hogy akarategység volt Erdősi Lászlóné és a kopaszok között.

A felvételeket, így a bizonyítékokat arról, hogy Erdősiné és a kigyúrt verőemberek társak voltak az eddig „elkövetett legnagyobb népszavazási botrányban", azonban csak március 18-án, a Bors internetes felületén ismerhette meg a közvélemény – hangsúlyozta a politikus. Szerinte az iroda vezetője „a bizonyítékok eltitkolásával a Kúria felülvizsgálati kérelmeimről szóló döntését is alapvetően befolyásolta".

Ezért többek között azt kérdezi Pálffy Ilonától, hogy miért titkolta el a bizonyítékokat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elől, s tett-e legalább rendőrségi feljelentést. Nyakó azt is szeretné megtudni, miért csak a választási bizottságnak az Erdősiné népszavazási kezdeményezését hitelesítő döntése elleni fellebbezési határidő lejárta után kapta meg az általa korábban kért felvételeket. Emiatt azokat nem is tudta csatolni a felülvizsgálati indítványához, miközben a képek szerinte a későbbi bírósági döntést alapvetően befolyásolhatták volna.

A Kúria március 3-án már határozott a politikus jogorvoslati kérelméről, és megállapította, hogy az NVI épületében jogsértés történt – akadályozták Nyakót abban, hogy az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló kezdeményezését elsőként érkeztesse a portán elhelyezett időbélyegzőnél –, de a belső kamerák felvételei alapján nem mondta ki, hogy akarategység lett volna a csoport tagjai és Erdősiné között. A politikus szerint aggályos, hogy a legfőbb bírói fórum ebben az eljárásban nem vizsgálhatta a Bors által közzétett felvételeket, mert neki azokat időben nem adták ki, a NVB pedig korábban nem volt kíváncsi rájuk.

Ezért Patyi István NVB-elnöktől is kérdezi Nyakó: miért titkolta el a „bizonyító erejű felvételeket"? Mindezek alapján egyébként a szocialista politikus álláspontja egyértelmű: február 23-án egyetlen érvényes népszavazási kérdést nyújtottak be a boltok vasárnapi zárva tartásáról, ez pedig az MSZP-é.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.