Nyakó: Újabb bizonyítékok mutatják, hogy törvénysértés történt

A Nemzeti Választási Bizottság (NBV) azonnali összehívását követeli az MSZP elnök-frakcióvezetője, hogy a testület kimondja: rossz döntést hozott a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazásról, ugyanakkor hitelesítse a szocialisták népszavazási kezdeményezését.

Tóbiás József pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előtt február 23-án készült, most nyilvánosságra került felvételekből világosan kiderül, hogy választási csalás történt. A hatályos szabályok szerint viszont a testület saját korábbi döntését nem írhatja felül, ráadásul a határozatot a Kúriánál már megtámadták, és ezért is csak a legfőbb bírói fórum dönthet.

Aktív szerepet játszottak az NVB kormánypárti tagjai abban, hogy ne lehessen tisztázni, mi történt a választási irodánál, amikor kigyúrt, kopasz fiatalok segítségével – akik Tóbiás szerint Kubatov Gábor Fidesz-alelnökkel állhatnak kapcsolatban, ezért az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kellene tisztáznia a dolgot – egy magánszemély népszavazási kezdeményezést nyújtott be – állítja a szocialista Nyakó István. Ezt erősítik meg szerinte azok a biztonsági kamerák által rögzített felvételek is, amelyeket a Bors pénteken hozott nyilvánosságra.

Azokból kiderül, hogy két kopasz már hajnali négy után pár perccel megérkezett az irodához, és nem sokkal később újabb fiatalok jöttek, akiknek átadták azokat a mappákat, amelyekben vélhetően az Erdősi Lászlóné által benyújtani kívánt, a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény megerősítését célzó népszavazási indítvány másolata lehetett.

Kevéssel hat előtt tűnt fel Nyakó és Lukács Zoltán MSZP-s politikus, majd háromnegyed hétkor megjött Erdősiné és a kísérője is.

Az asszony és a vele érkezett fiatalember a kapuhoz közel helyezkedtek el, a kopaszok egyik vezetője azonban eléjük állt, és a nő partnerét – vélhetően azért, mert nem ismerte pontosan a szereposztást – hátraküldte. Amikor hétkor kinyitották a kaput, Erdősinét előreengedték, majd utána a többiek is bezúdultak az előtérbe. Később a nő kísérője is bejutott, Nyakónak ez viszont csak jóval később, hét óra negyven perckor sikerült.

A szocialista politikus az eset kapcsán elmondta: ezeknek a felvételeknek a megtekintését az NVB ülésén is kezdeményezte, de a többség az indítványát elutasította. Emiatt is vélelmezi, hogy a testület nem igazán akart a dolog végére járni, és nem tartotta fontosnak tisztázni, mi történt február 23-án. Nyakó egyébként a saját népszavazási kezdeményezésével azért szorult a második helyre, mert a kopaszok akadályozták abban, hogy az időbélyegzőhöz jusson. Emiatt Erdősiné négy másodperccel beelőzött, s a Kúria is úgy látta, hogy ehhez az asszony jogellenes segítséget kapott.

Nyakó kijelentette: a választási iroda elnökének a felvételek alapján is fel kellett volna lépnie. Már csak azért is – tette hozzá –, mert az MTI fotósával szemben erőszakkal léptek fel, ami a képeken is nyomon követhető, ezért őt az iroda egyik munkatársa a hátsó kijáraton át kísérte be az épületbe. A politikus úgy véli, már csak emiatt is mindenképpen ok lett volna a rendőri beavatkozásra.

Egyébként Nyakó azt is kifogásolja, hogy a biztonsági kamerák felvételeit mindenki előbb kapta meg, mint érdekelt félként ő maga. Az egyik internetes portál két nap alatt jutott hozzá a dokumentumokhoz – jelezte –, míg neki két hetet kellett várnia. Ami szerinte azért is aggályos, mert a választási bizottságnak az Erdősiné kérdését hitelesítő döntésével szembeni jogorvoslati határidő március 16-án járt le, és neki aznap adták át a felvételeket. Így esélye sem volt arra, hogy a Kúriához benyújtott felülvizsgálati kérelméhez azokat mellékelni tudja.

Mindazonáltal tény – szögezte le –, hogy előbb érkezett a választási irodához, mint Erdősiné, s az is, hogy korábban adta át a saját kérdését hitelesítésre a választási irodának, mint az asszony, akinek a kísérője viszont kétségkívül előbb érkeztette az időbélyegzőnél a beadványt. Azt pedig a Kúria kimondta, hogy a nő jogosulatlan előnyt élvezett a kopaszok fellépése miatt, ezért Nyakó bízik benne, hogy a legfőbb bírói fórum neki ad igazat, és kezdetét veheti a boltok vasárnapi zárva tartása kapcsán az aláírásgyűjtés, s jöhet végre a népszavazás.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.