Nincs annyi, de nem is baj – üzente az államtitkár

Reagált Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a lapunkban bemutatott ÁNTSZ-vizsgálatra a HírTV stábjának.
 
A politikus a közelmúltban kiszivárgott ÁNTSZ-jelentés adatait eltúlzottnak tartja. A jelentésben az állt, hogy az intézmények 70 százaléka küzd létszámhiánnyal. „Az OECD-jelentések alapján a magyarországi orvoshelyzet megfelel az OECD-átlagnak, tehát ez alapján nem mondhatom azt, hogy orvoshiány van. És hogy a szemüveg mennyire torz, amit a jelenlegi rendelet tartalmaz: a szülészetről is úgy ír ez a jelentés, minthogyha orvoshiány lenne, holott tudjuk, hogy nem igaz. Tehát én nem szeretnék erről nyilatkozni, mert torz szemüvegen keresztül kell vizsgálnunk egy képet, teljesen más lenne, hogyha nem ezen keresztül kellene néznünk” – fogalmazott Ónodi-Szűcs. Az államtitkár azt mondta, hogy az 1995-ös minimumrendeletet már meghaladta az idő, mert a leltárszemlélet mellett figyelembe kellene venni a minőségi kritériumokat is. 
 
Az ÁNTSZ által elkészített jelentés a 2013 decemberében megjelent, ma is hatályos rendelet alapján készült. Mindazonáltal nincs tudomásunk arról, hogy az ágazat vezetője már kezdeményezte volna az általa idejétmúltnak tartott, de ma is hatályos minimumrendelet megváltoztatását.
 
A Népszabadság a hétfői számában írt arról, hogy a kórházi ellátásra szorulók több mint fele baj esetén valószínűleg olyan helyre kerül, ahol az ellátásához nincsenek meg a feltételek az ÁNTSZ saját belső, ám nyilvánosságra nem hozott vizsgálata alapján. Mind gyakrabban kerülnek a bíróság elé is ügyek amiatt, mert az intézmény úgy látta el a beteget, hogy közben nem volt hozzá megfelelő eszköze vagy szakorvosa. 
 
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.