Nézőpont: Összeomlott a baloldal választási stratégiája

A Nézőpont Intézet szerint ha volt is választási stratégiája a baloldalnak, az összeomlott. Éles módszertani vita bontakozott ki a Tárki legfrissebb felmérése körül.

Korábban a baloldali pártok azt remélték, ha lesz közös lista, szélesedik a szavazóbázisuk, mára azonban támogatottságuk szignifikánsan csökkent hívta fel a figyelmet Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Nem életszerűnek és módszertanilag hibásnak nevezte a Tárki legfrissebb felmérését Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője a Ma reggel csütörtöki műsorában. A Tárki februári felméréséből az derül ki, hogy a teljes népességen belül januárban 29 százalék, februárban 38 százalék szavazna a kormánypártokra. Míg a biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypártok 51, a Gyurcsány–Bajnai-lista 26 százalékon állt.

A PM politikusa szerint meg kell nézni a következő felméréseket is, hogy mérleget lehessen vonni, mivel a Tárki most más módszerrel mérte föl a támogatottsági adatokat, mint januárban. Karácsony Gergely korábbi munkaadója, a Medián viszont gratulált a Tárkinak, hogy az általa évek óta alkalmazott módszert vették át a kutatás során. A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint pedig vélhetően a Simon-ügy hatására is csökkent a baloldali pártokkal szimpatizálók aránya a teljes népességen belül.

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: noha a közvélemény-kutatók módszertana más és más, azonban valamennyi azonos mozgást „azonosít be” a pártok támogatottságát illetően. Az utóbbi másfél-két hónapban egyértelműen megmutatkozott, hogy a baloldali választók körében van egyfajta elbizonytalanodás – tette hozzá.

Ha volt egyáltalán a baloldalnak választási stratégiája, az egészen biztosan összeomlott. Tavaly tavasszal a baloldali pártok vezetői még arról beszéltek, hogy ha lesz egy közös lista, akkor bővíteni tudják a szavazóbázisukat, meg tudják szólítani érdemben a választópolgárokat. Ehhez képest azt látjuk, hogy van egy közös baloldali lista, de a baloldali pártok támogatottsága szignifikánsan csökken – érvelt az elemző.

Fodor Csaba elmondta: nem hisz abban, hogy bármelyik pártnak komoly tartalékai lehetnek a rejtőzködő szavazók körében. A teljes népesség körében 20 százaléknyi a rejtőzködő szavazók aránya, ezen belül 6 százalék várja kormányváltó hangulatban a választásokat – hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint a bizonytalan szavazók aránya lényegesen csökkent az elmúlt fél évben.

Úgy vélte: a baloldali pártoknak immár a törzstábora is elkezdett erodálódni, a többi közt a Simon-ügy miatt. A megkérdezettek 55 százaléka hallott róla, és 44 százaléka negatívan ítélte meg. Utóbbiak aránya még a baloldali szimpatizánsok között is 70 százalékos.

Beszélt arról is: a baloldali törzstábor csökkenő aktivitást tanúsít a választások közeledtével, ami egyben rossz üzenet a Fidesz-KDNP híveinek is, hiszen ha utóbbiak azt hiszik, a mostani egy tét nélküli, lefutott választás, és otthon maradnak, akkor szoros eredmény várható április 6-án. A politikai klíma most kétségkívül a jobboldali pártoknak kedvez, a Fidesz-KDNP-nek azonban ügyelnie kell rá, hogy ne kényelmesítse el a szavazóbázisát – hívta fel a figyelmet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.