Név szerint vezették be az előzetes regisztrációt

Nem hatott az ellenzéki össztűz, a kormánypártiak elfogadták az új választási szabályokat.

Az Országgyűlés hétfőn név szerinti szavazással elfogadta a választási eljárási szabályok megváltoztatásáról szóló törvényt. Arra csak a fideszes és a KDNP-s képviselők voksoltak igennel. 

A következő parlamenti választásokon az állampolgárok csak úgy vehetnek részt, ha előtte regisztráltatják magukat. A Magyarországon lakó választók csak személyesen vagy elektronikus úton, míg a belföldi lakcímmel nem rendelkezők levélben is regisztrálhatnak. A választási névjegyzékbe vétel a választás napját megelőző tizenötödik napig kérelmezhető. A korábbi elképzelésekkel szemben a parlament úgy döntött: a jegyzőknek mégsem kell felkeresni 2013. szeptember 1. és december 31. között a választókat, hogy tájékoztassák őket az előzetes regisztrációról. A választópolgárokat a Nemzeti Választási Irodának kell tájékoztatnia. A tájékoztatás időpontját és módját miniszteri rendelet határozhatja meg. A mozgáskorlátozottak otthonukban is regisztrálhatnak.

Az egyéni képviselőjelölteknek ötszáz aláírást kell gyűjteni az induláshoz. Ajánlás olyan választópolgároktól is kérhető, akik nem regisztráltak. Lázár János miniszterelnökségi államtitkár javaslatára még hétfőn is módosultak a kampány szabályai. Annak ellenére, hogy az Országgyűlésben a kormánypártok két hete még azt támogatták, hogy a pártok a kereskedelmi médiában és az internetes hírportálokon se reklámozhassanak a választási kampányban, az lett a végleges verzió, hogy a nyomtatott sajtón és a közterületi reklámfelületeken kívül a hírportálokon is lehet politikai hirdetés.

A szavazáson Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos külföldi program miatt nem vett részt, és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes sem volt jelen, amikor szólították.

A szavazást éles vita, a szokásosnál is hevesebb kormánypárti-ellenzéki szembefeszülés előzte meg. Mindenkinek sok sikert kívánunk a választási kampányhoz!” – ezzel zárta felszólalását a választási törvényjavaslat zárószavazása előtti vita során a fideszes Gulyás Gergely, aki szerint az előzetes választási regisztráció erősíti a demokráciát. „Félelembe öltött végtelen cinizmus, a demokrácia arcul csapása” – reagált minderre Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes a túloldalról. Előtte a szintén szocialista Harangozó Tamás azt állította, hogy a Fidesz és a KDNP, a parlamenti kétharmad „kicsinyes és ostoba próbálkozása” a választási eljárási szabályok ilyen meghatározása a választások befolyásolása érdekében.

Az LMP-s Karácsony Gergely azt mondta, a napnál is világosabb, a kormánypártok félnek, hogy a választók el fogják őket zavarni, de az előzetes regisztráció ellenére is ez lesz – jegyezte meg. A jobbikos Duró Dóra szerint pedig a vasárnapi kampánycsend feloldása azt szolgálja, hogy a Fidesz a Kubatov-listák alapján mozgósítson a szavazás napján. A Bajnai Gordon által vezetett Együtt 2014 mozgalom a szavazás után közleményt adott ki, e szerint a regisztrációtól csak úgy lehet megszabadulni, ha az állampolgárok minél többen regisztráltatják magukat, és a szavazáson leváltják az Orbán-kormányt.

A Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció képviselői nem vettek részt a parlamenti voksoláson. Az MSZP már kedden akcióba lép, Áder János köztársasági elnökhöz eljuttatják a párt írásbeli aggályait a választási eljárásról szóló törvényről. A Demokratikus Koalíció szerdán a Sándor-palota előtt demonstrál, így szeretne hatni a köztársasági elnökre, hogy ne írja alá a törvényt.

Az bizonyos, hogy a Fidesz-frakció nem kér előzetes alkotmánybírósági normakontrollt. Elképzelhető, hogy ezt Áder János köztársasági elnök teszi meg. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.