Németh Miklós ma újra megtenné

Büszke arra, hogy tevőleges résztvevője volt a határnyitásnak és ezen keresztül Németország és Európa újraegyesítésének - mondta az MTI-nek adott interjújában Németh Miklós. Az egykori kormányfő azonban kijelentette: akkor, a történések közepette még senki sem látta előre, mit indítottak el.
Németh Miklós a kormánynál - az MTI interjúhoz készült hivatalos fotó
Németh Miklós a kormánynál - az MTI interjúhoz készült hivatalos fotó
Soós Lajos / MTI
1989. szeptember 10-én éjfélkor nyitották meg a magyar-osztrák határt a keletnémet menekültek előtt. Németh Miklós szerint ahhoz, hogy ez létrejöhessen, olyan különleges helyzetre volt szükség, ami ritkán adódik a történelemben. A világpolitikát olyan emberek formálták, akik képesek voltak megbízni egymásban, és együttműködni: Helmut Kohl nyugatnémet kancellár, Mihail Gorbacsov szovjet vezető, idősebb George Bush amerikai elnök és II. János Pál pápa.

A határnyitás előzményeiről (a történteket Kovács László akkori külügyi államtitkár a Népszabadság Fórumában hétfőn foglalta össze írásában) Németh Miklós elmondta: hivatalba lépésétől fogva ellenezte a műszakilag is elavult vasfüggöny felújítását. Első külföldi útja sem Moszkvába, hanem Bécsbe vezetett 1989 elején, ahol Franz Vranitzky osztrák kancellát tájékoztatta a vasfüggöny lebontásának szándékáról.

Ezt követően kereste csak fel Mihail Gorbacsovot, akivel azonban már a többpártrendszer bevezetéséről, valamint a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok, illetve a szovjet fegyverek kivonásának szükségességéről is tárgyalt."Én is csak miniszterelnökként tudtam meg, hogy Magyarországon vannak szovjet atomrakéták" - jelentette ki Németh.

A szovjet vezetés nem tiltakozott, így megkezdődött a vasfüggöny lebontása. Moszka akkor sem emelt kifogást, amikor osztrák kezdeményezésre nemzetközi sajtótájékoztatón vágták át a szögesdrótot június 27-én - igaz, ehhez egy szakaszt vissza kellett építeni, ugyanis addigra már teljesen eltüntették a létesítmény nyomait is.

Helmut Kohlal augusztus 25-én, Horn Gyula külügyminiszter társaságában találkozott, és akkor közölte a határnyitás tervét (amelyből az augusztus 19-i Páneurópai piknik már adott egy kis ízelítőt). Mivel a Magyarországon tartózkodó NDK-s menekültek számát 50 és 150 ezer fő közé becsülték, Bonnra bíztákk annak eldöntését, mikor is történjen meg a lépés ténylegesen, Nyugat-Németországnak ugyanis fel kellett készülnie erre a roppant logisztikai feladatra.

Kohl végül szeptember 10-e mellett döntött, és ő adta meg a jelet Németh Miklósnak, aki utasította Horn Gyulát, hogy A hét című műsorban jelentse be a döntést. Akkor egyikük sem tudta, de a lépés minden bizonnyal megmentetee a német kancellárt is: pártjában, a konzervatív CDU-ban ugyanis tekintélyes politikusok - köztük Rita Süssmuth Bundestag-elnök és Lothar Späth baden-württembergi miniszterelnök - puccsot készítettek elő ellene, amelyet a párt szeptember 10-11-i, brémai kongresszusára időzítettek. Kohl erről a rendezvényről jelentette be a határnyitást, ami után lehetetlen volt már ellene fellépni.

Németh Miklós elmondta: mindenekelőtt emberiességi alapon döntött. Megfogalmazása szerint ma is mindent hasonlóan csinálna, és ma sem kérne pénzt a menekültek kiengedéséért. Azt azonban leszögezte: bár Magyarország nagy mértékben hozzájárult a német újraegyesítéshez, a történteket akkor senki nem látta előre, még Kohl sem. "Aki az ellenkezőjét állítja, nem mond igazat" - tette hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.