Nem adja fel az LMP a népszavazást

Annak ellenére, hogy az OVB az LMP tíz népszavazási kérdéséből mindössze egyet hitelesített, az ökopárt nem adja fel és a napokban újból benyújtja a testülethez a voksolásra szánt kérdéseit - tudta meg a Népszabadság.

Újból beadja az Országos Választási Bizottsághoz a népszavazásra szánt kérdéseit az LMP, a javított beadványokat a napokban fogják postázni – értesült a Népszabadság. Az ökopárt még májusban jelentette be, hogy tíz kérdésben kezdeményez voksolást, így például az álláskeresési járadék összegéről, a tankötelezettség korhatáráról, vagy épp a nyugdíjjogosultság megvonhatóságáról.

Az OVB legutóbbi ülésein a tíz kérdésből – amelyet egyébként több formában is benyújtott a párt - mindössze egyet hagyott jóvá, pontosabban egy aláírásgyűjtő ívet hitelesített. (Az OVB tulajdonképpen két kérdést fogadott el, de mindkettő ugyanarra vonatkozott, vagyis, hogy a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban és az alapszabadság kétharmadát legyen köteles kiadni) Az összes többi kérdésnél a választási bizottság arra hivatkozott, hogy a feltett kérdések nem felelnek meg az egyértelműség követelményeinek, de bizonyos kérdéseknél a költségvetési vonzat volt az elutasítást megalapozó érvelés.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese lapunknak úgy nyilatkozott: a visszautasított kérdéseket az OVB érvelése alapján a szakértők újrafogalmazzák és a következő napokban újra beadásra kerülnek. Ugyancsak dolgoznak már az Alkotmánybírósághoz benyújtandó fellebbezések megfogalmazásán, az OVB határozatait ugyanis ezen a fórumon lehet megtámadni.

Azt az LMP már korábban világossá tette, hogy voksolás legkorábban egy év múlva lehet a kezdeményezésükből, már amennyiben minden akadályt (aláírásgyűjtő ív hitelesítése, megfelelő számú támogatás megszerzése) sikeresen vesznek. Ez utóbbi kapcsán az ökopártiak továbbra is bizakodóak.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.