Víz kell a Szigetköznek, és több, mint amennyit a szlovákok adhatnának

A Szigetközben élők többsége ma is egyetért azzal, hogy keresztgátak építésével pótolják az Öreg-Duna és a mellékágak vízhiányát.

Ezzel kapcsolatban három éve 82 ezren írtak alá népi kezdeményezést a térségben, amely alapján a parlamentben vitanapot tartottak. Mindez vélhetően hozzájárult ahhoz, hogy a kormány – állítólag a közeljövőben – a szlovák bősi vízierőmű vezetőjének, Julius Bindernek az eredeti elképzelésével szinte azonos terv megvalósítását javasolja közös megoldásként Szlovákiának.

Alig jut víz a Szigetközbe
Alig jut víz a Szigetközbe
Domaniczky Tivadar / Népszabadság/archív

A Szigetköz fő baja, hogy az Öreg-Duna, a főfolyó annyira beásta magát, hogy a medréből nem tud kifolyni a víz sem a szigetközi, sem a csallóközi mellékágakba, a vízhiány pedig súlyos ökológiai károkat okozott, s továbbiakkal fenyeget. A vízpótlásra több elképzelés is született. A környezetvédők hajthatatlanok abban, hogy a szlovákok adják át az elterelt folyó vízmennyiségének a felét, mert az nekünk törvény szerint jár, másfelől pedig megoldaná a vízhiányból eredő gondok jelentős részét.

A vízügyi szakemberek viszont azzal érvelnek, a teljes vízhozam sem volna elég ahhoz, hogy az Öreg-Duna, a Szigetköz és a Csallóköz között élővízi kapcsolatot hozzon létre. Műszaki megoldás nélkül ez nem lehetséges. A vízhiány a folyók városának, Győrnek is súlyos gondot okoz, gyakorlatilag alig van vízi élet a városban, hiszen a Győrt átszelő Mosoni-Dunát, valamint a Rábát sem tudja vízzel ellátni a főfolyó. Ezért volna szükség olyan duzzasztóra, amely a kishajóforgalmat is lehetővé teszi.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere is aláírta három éve a civil kezdeményezést, s most is úgy látja, a Duna gönyűi szakaszánál épített létesítmény visszaduzzasztaná a városba a folyót, s élénk vízi életet élhetne a település. Az általa felkért környezetvédelmi szakemberek szerint ez ökológiai károsodással nem járna.

A rendszerváltás utáni években sokat és dühösen vitatott dunakiliti fenékküszöb – egy kőből rakott keresztgát, amelyen átbukik ugyan a víz, de olyan mértékben visszaduzzaszt, hogy a főfolyóból a mellékágakba is kifolyik a víz – megoldotta az adott térség, az Alsó-Szigetköz vízellátásának gondjait, ráadásul a környezetvédelmi félelmek a monitorozás során nem igazolódtak be. Az Öreg-Dunába épített újabb három keresztgáttól hasonló eredményeket várnak a térség lakói.

A Szigetközben is úgy tudják, hogy a kormány a rendszerváltás politikai hevületében elvetett keresztgátas megoldást javasolja Szlovákiának, s erre fogadókészség is mutatkozik. Sőt, tudomásuk szerint megvalósítására uniós pénzek is felhasználhatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.