Nem hatotta meg a képviselőket a civilek akciója

A Város Mindenkié Csoport aktivistái és támogatói szerveztek tüntetést a Parlament elé. Lakhatási jogokat követeltek a hajléktalanoknak, a civil csoport ugyanis nem támogatja a hajléktalan-tömegszállások építését. Az a céljuk, hogy a lakásukat, házukat elvesztő emberek önálló hajlékokba költözhessenek.

A rendezvény időzítése nem volt véletlen: amíg a civilek a Kossuth téren demonstráltak, a parlament éppen Szél Bernadett LMP-s képviselő indítványáról szavazott. Az ellenzéki politikus azt próbálta elérni, hogy az utcán élők kriminalizációját szüntessék meg. Szél tervezetét a parlamenti többség leszavazta, mindössze egy igen szavazatot és két tartózkodást „gyűjtött be” az előterjesztés a kormányoldalon, így az ellenzékiek nagy része hiába támogatta az indítványt.


Ez azt jelenti, hogy továbbra is igazoltathatóak a hajléktalanok, akik a belvárosban az utcán próbálják átvészelni napjaikat. Ez ellen tiltakozott a Város Mindenkié Csoport és a velük szolidáris civil szervezetek, például a MigSzol szegedi csoportja. A demonstráción felolvasták azoknak a fideszes képviselőknek a nevét és lakásuk méretét, akik nemmel szavaztak. Tanulságos volt a lista.

Fotók: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A lakhatási jogokért küzdő szervezet a délelőtt folyamán jelképesen elfoglalta a Parlament főbejáratát, ahol az aktivisták szintén lakhatást követeltek a zaklatás helyett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.