Lakhatást, nem zaklatást – így tüntettek a Parlamentnél

Lakhatást, demokráciát, jogállamot követelt A Város Mindenkié Csoport a Parlament főbejáratánál. A hajléktalanok jogaiért küzdő szervezet a hajléktalanok kriminalizálása ellen tüntet ma este a Kossuth téren.

A szerző felvétele

Lakhatást, nem zaklatást, kiáltották az aktivisták, miközben a T. Házban a képviselők a hajléktalanságról szóló törvényt tárgyalták.

 

Az ügy előzménye, hogy a Város Mindenkié (AVM) megkeresésére Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője 2015 őszén törvénymódosító javaslatot nyújtott be azért, hogy a szabályértési törvényből kerüljön ki az életvitelszerű közterületen tartózkodás büntetése. A törvényjavaslatot a Honvédelmi és rendészeti bizottság kétszer elutasította. Az LMP kezdeményezte, hogy a javaslat az elutasítás ellenére az országgyűlés plenáris ülése elé kerüljön, így 2016. április 11-én vitázott és április 12-én szavaz róla a parlament.

Az AVM a döntés előtt utcai akcióval próbálta meggyőzni a képviselőket. A szervezet hat éve küzd a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen, ami nemcsak a közterületen élő hajléktalan emberek méltóságát sérti, de teljesen értelmetlen is. Miközben az állam több száz millió forintot költött eddig a hajléktalan emberek zaklatására, az utcán élő emberek száma nem csökken. Ennek ellenére a kormány továbbra sem ismeri el, hogy a kriminalizáció megbukott. Pedig a hajléktalanság valódi megoldása a megfizethető, biztonságos és egészséges lakhatás biztosítása.

Az LMP szerint a hajléktalanságra nem az üldözés, hanem a lakhatás jelenti az egyetlen megoldást, ezért szociális bérlakás-program indítására lenne szükség. A Város Mindenkié által kezdeményezett nyílt levélhez 14 civil szervezet és egy szakember csatlakozott. A törvénymódosítási kampány első lépéseként az AVM április 11-én reggel utcai akciót szervezett, amelynek során hajléktalan aktivisták lakáskulcsokat és hajléktalan emberek által kézzel írt üzeneteket adtak át a parlamenti vitanapra érkező képviselőknek. Az aktivisták több mint 70 kulcsot adtak át ellenzéki és kormányzati képviselőknek, akik különbözőképpen reagáltak az állampolgári akcióra. Volt olyan politikus, aki megalázó módon szóba sem állt az aktivistákkal, és volt, aki beszélgetésbe elegyedett velük.

A parlamenti vita során Szél Bernadett kifejtette, hogy nem a hajléktalanok üldözése, hanem az állami lakáspolitika lenne a hajléktalanság igazi megoldása. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP politikusa a kulcsos akció során kapott üzeneteket felolvasta a jelen lévő kisszámú Fidesz-KDNP-s képviselőnek. A Fidesz képviselőjének dr. Simon Miklósnak érdemi válasza, ellenérve nem volt: a jogszabályt és annak végrehajtási módját gépies hangon ismertette, majd rögzítette, hogy nem támogatják a javaslatot.

Az Országgyűlés ma szavaz a törvényjavaslatról. Ha elfogadják, megszűnik Magyarországon az a törvény, amely a hajléktalan embereket csak azért bünteti közmunkával, pénzbírsággal és a legrosszabb esetben elzárással, mert nincs hol lakniuk. Az AVM kedden este hatkor tüntetést tart a Kossuth téren. Vagy azért, hogy megünnepeljék a törvénymódosítást, vagy azért, hogy tiltakozzanak a további kriminalizáció ellen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.