Nem akar bíróság elé állni a „komondoros" Balogh

Elutasította a Kecskeméti Járásbíróság az asszonyveréssel vádolt fülöpházi polgármester, Balogh József kérését, hogy büntetőper helyett közvetítői eljárásban tehesse jóvá azt, hogy fájdalmat okozott az élettársának.
Első fokon elutasította a Kecskeméti Járásbíróság a súlyos testi sértéssel vádolt Balogh József kérését, hogy a terhére rótt bűncselekménnyel okozott sérelmeket úgynevezett közvetítői eljárásban tehesse jóvá. Fülöpháza újraválasztott polgármestere ezzel a jogi megoldással szeretné elkerülni, hogy a vádlottak padjára kelljen ülnie, és a bíróság esetleg az ügyészi indítvánnyal egyezően felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje.

Balogh József – miként arról lapunk is beszámolt – 2013. április 23-án egy esküvőről hazatérve ittasan olyan súlyosan bántalmazta élettársát, hogy a nőt kórházba kellett szállítani. A családon belüli erőszakról a kórház értesítette a a rendőrséget, amely – mivel a feltételezett elkövető akkor még aktív országgyűlési képviselő volt – továbbadta az ügyet az ügyészségnek.

Balogh ezt követően többször is nevetségessé tette magát. Először azzal, hogy azt mondta: a lakodalomban megivott néhány pohár pálinkát, ezért amikor hazaért, azonnal lefeküdt. Balogh is érezhette, hogy sántít a sztorija, ezért később többféle történetet is előadott arról, hogyan szerezhette sérüléseit élettársa, Terike. Minden verzióban a család azóta elpusztult vak komondor kutyájára hárította a felelősséget. Az egyikben a kutya a küszöbön feküdt, és Terike átesett rajta, amikor a kocsiból behordta a lakodalomból elhozott húsokat, a másikban aktívabb szerepet kapott az eb: a kutya ráugrott Terikére, és fellökte.

Senki sem hitt Baloghnak. A Fidesz kizárta soraiból, a párt parlamenti frakcióját ő maga hagyta el – vélhetően megelőzendő, hogy onnan is kirúgják –, de a képviselői mandátumáról és az azzal járó mentelmi jogáról nem mondott le önként. Nem is kellett: a parlament egyértelmű szavazással adta ki őt az igazságszolgáltatásnak.

Balogh az ügyészségen állítólag ténybeli beismerő vallomást tett, annak részleteit azonban a Központi Nyomozó Főügyészség nem hozta nyilvánosságra. Sőt, egyszer a sajtóban is tett olyan kijelentést, miszerint „lehetséges, hogy megütöttem Terikét". Mire az igazságszolgáltatás felelősségre vonhatta volna Baloghot, kibékült Terikével, aki sajtóértesülések szerint akár hozzá is ment volna. Vélhetően ezért is okoskodták ki, hogy az újra polgármesterré választott Balogh hogyan kerülhetné el a vádemelés ellenére a bírósági tárgyalást.

A közvetítői eljárásban, ha a vádlott és a sértett meg tudnak állapodni, bármilyen jóvátétel elképzelhető. Volt olyan idős asszony, aki kéthetenkénti fűnyírásra köteleztette támadóját. Mások pénzbeli jóvátétel fejében hajlandók lemondani a bírósági procedúráról. Bármit is kérne tehát jóvátételként Terike, a történtek óta csak „komondoros" Baloghként emlegetett élettársától, az a családban maradna. Vélhetően ezért sem fogadta el ezt a megoldást a bíróság.

Balogh azonban megfellebbezte a döntést, így a tárgyalás vagy közvetítői eljárás kérdésében a Kecskeméti Törvényszék mondja ki a végső szót. Ha ott is elutasítják, már semmi nem mentheti meg őt a vádlottak padjától.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.