Maradhatnak a miskolci Számozott utcák lakói

A jogi eljárás végéig biztos, hogy le kell állítani a kilakoltatást a miskolci számozott utcákban – ez is része annak a határozatnak, amelyet nemrégiben hozott a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

Egészen pontosan arról döntöttek: annak ellenére, hogy tart a miskolci önkormányzat által, az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata ellen indított bírósági felülvizsgálat, a határozatban foglaltaknak a miskolci hivatal tegyen eleget. Vagyis Miskolc dolgozzon ki egy intézkedési tervet arra vonatkozólag, hogy a telepfelszámolás következtében korábban már hajléktalanná vált, vagy az intézkedés alá eső személyek emberhez méltó lakhatási feltételeinek biztosítása érdekében milyen konkrét lépéseket kíván tenni – írta a boon.hu. Ennek megszületéséig nem kell elhagyni a lakásukat a számozott utcákban élőknek – mondta az Észak-Magyarországnak dr. Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) igazgatója.

Hozzátette: a számozott utcákban az elmúlt hetekben ugyan sokan megkapták a végrehajtói papírokat, de egyelőre nem mentek kiköltöztetni őket. „Információink szerint fenyegetések vannak, de érdemi intézkedés – szerencsére – nem történt” – fogalmazott. A NEKI igazgatója úgy véli, a fővárosi bíróság határozata arra alkalmas, hogy egyelőre meg­akassza a további döntéseket. Ő arra kéri a számozott utcák lakóit, ha kapnak is kilakoltatási felszólítást, egyelőre ne menjenek sehova. „Amíg ez a jogi hercehurca nem ér véget, nem kell elhagyniuk a lakásokat” – hangsúlyozta.

Váradi Gábor, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke felszólította a miskolci önkormányzatot, tartsa tiszteletben a hatóság és a bíróság döntését, ne csak a számozott utcák, de az egész város tekintetében.

A Népszabadságban folyamatosan nyomon követtük a Számozott utcákban élők kálváriáját.  Az első itt lakót, az ötgyermekes Szamkó Józsefnét tavaly augusztus elején tették utcára. Rajta kívül tucatnyian kaptak levelet az önkormányzati ingatlankezelőtől, hogy lejárt bérleti szerződésüket nem újítják meg, mert a városnak „más tervei vannak” a területtel. Kiderült, hogy a felújításra váró diósgyőri stadion leendő parkolójának kell a hely. A miskolci önkormányzati rendészet folyamatosan „razziákat” tart a számozott utcákban, rajtaütésszerűen ellenőrzik a házakban tartózkodókat, elkérik a papírjaikat, sőt, olykor még a hűtőjükbe is benéznek – állítják az itt élők.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.