Navracsicson múlna Európa jövője?

A következő érveléssel sikerült előrukkolnia a kormányszóvivőnek: az EU-biztosi portfólió a jövőről szól, ezért szerintük kiemelkedő siker, hogy Navracsicsra rásózták a kulturális területet. Navracsics is megmagyarázta, miért is testhezálló a feladat.
A kormányszóvivő szerint a fiatalok, az oktatás és a kultúra kérdése stratégiai jelentőségű Európa jövője szempontjából. Kurucz Éva ezzel arra reagált, hogy az Európai Bizottság megválasztott elnöke javaslatot tett a biztosi pozíciókra.

A szóvivő szerint Jean-Claude Juncker által javasolt biztosi portfólió a jövőről szól, ezért a kormány kiemelkedő sikernek tekinti Navracsics Tibor jelölését erre a feladatra (a jelölések egyébként valóban a jövőről szólnak, pontosabban 5 évről, mivel a biztosokat általában nem visszamenőleges hatállyal nevezik ki – a Szerk.).

Legsúlyosabb

"Egész Európa egyik legsúlyosabb problémája a fiatalok magas munkanélkülisége és az oktatás hatékonyságának kérdése" – hangoztatta a kormányszóvivő. Kurucz Éva azt írta: Európa jövője múlik azon, hogy képes-e a fiataloknak munkát és versenyképes tudást biztosítani, miközben megőrzi kulturális értékeit. Közéleti tapasztalatának, munkabírásának és európai elkötelezettségének köszönhetően Navracsics Tibor a megfelelő politikus arra, hogy sikerrel birkózzon meg az Európa jövőjét nagyban meghatározó feladatokkal - olvasható a közleményben.

Most már alkalmas

Ez utóbbi mondat egyébként annak fényében különös, hogy amikor a szocialisták közölték, hogy nem fogják támogatni Navracsics jelöltségét az Európai Parlamentben, a Fidesz még azzal érvelt: Navracsicsot még meg sem hallgatták az Európai Parlamentben, "így senki nem tudott még véleményt alkotni alkalmasságát illetően", a szocialisták pedig "előre ítéletet mondanak, amivel a legrosszabb hagyományokat folytatják és lejáratják Magyarországot".

Egyébként a kormányszóvivő közleményében pontatlanul szerepel Navracsics "stratégiai" portfóliója, abban ugyanis nem csak a fiatalok, az oktatás és a kultúra szerepel, hanem az állampolgárság (citizenship) is.

Fontossági sorrend

Ahogy arról már beszámoltunk, a biztosi pozíciók közül Magyarország esetében felmerült a vámügyi és a nemzetközi fejlesztési portfólió is; a kultúránál mindkettő érdemibb terület lett volna. Összehasonlításként: kiemelkedően fontos portfóliót kap a francia Pierre Moscovici (gazdasági és pénzügyek), a brit Jonathan Hill (pénzügyi stabilitás, tőkepiacok), a német Günther Oettinger (digitális gazdaság) és a dán Margrethe Vestager (versenypolitika). A regionális politika a román Corina Cretunak jut, a kereskedelem a svéd Cecilia Malmströmnek, a belső piac a lengyel Elzbieta Bienkowskának, az energiaunió a szlovén Alenka Bratuseknek.

Testhez áll

Testhezállónak minősítette az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős EU-biztosi tárcát szerdán Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva Navracsics Tibor, akinek jelölését e tisztségre a nap folyamán jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Gyermekek barátja

A jelenleg külgazdasági és külügyminiszteri tisztséget ellátó fideszes politikus elmondta: mostani pozíciójából adódóan külügyi vagy más, nemzetközi jellegű portfólióra számított, azonban most is folytatott egyetemi oktatói munkájához, valamint korábbi (közigazgatási és igazságügyi) miniszteri tevékenységéhez ez a terület is közel áll. Ez utóbbira utalva emlékeztetett a gyermekbarát igazságszolgáltatás beindítására, valamint a magyar közigazgatási ösztöndíj létrehozására. Utalt arra, hogy eddigi szakmai tevékenységében folyamatosan jelen volt az ifjúságra való összpontosítás, számos általa felügyelt program kifejezett célja volt az, hogy az új nemzedékeket hozza helyzetbe a magyar közigazgatásban és a politikában.

Annyit ér

Az oktatási, kulturális, ifjúsági, illetve állampolgársági ügyek tárcája olyan rokonterületekkel fog közös alelnök alá tartozni, mint a versenyképesség, a foglalkoztatáspolitika, illetve a digitális ügyek. "Lehet, hogy az oktatásügy a belső piaci portfólióhoz képest gyengének minősül, azonban minden biztosi poszt annyit ér, amennyit kihozunk előle" - mondta Navracsics, hangsúlyozva: a pozíció rengeteg lehetőséget rejt magában újításokra, olyan innovatív megoldásokra, amelyek az Európai Uniót szolidáris közösséggé változtatják, és közelebb hozzák a polgárokhoz.

Az egész Európában és Magyarországon is rendkívül népszerű Erasmus-program távlataival kapcsolatos kérdésre válaszolva Navracsics Tibor utalt arra, hogy az EU közösségfejlesztési programjai közül a legjobban azok sikerültek, amelyek a fiatalokat célozzák meg.
"Az Erasmus és a különböző szakoktatási csereprogramok olyan befektetések, amelyek a jövőben térülnek meg" - hangsúlyozta, és hozzátette: Európában a szolidarításérzést a fiatalokon keresztül lehet tovább építeni, és "az Erasmus-program egyik oszlopa ennek". Az állampolgársági ügyek köre is fontos eleme lehet az európai politikai közösség építésének - utalt a magyar politikus biztosi tisztségének másik szakterületére.

Kivetni való

Navracsics Tibor az Európai Parlamentben néhány hét múlva megrendezendő meghallgatásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem táplál illúziókat. "Látom, hogy politikai ügyet akarnak csinálni az EP-meghallgatásból. Miután a személyemben nem találnak kifogásolni valót, ezért a hazámat, illetve azt a kormányt próbálják támadni, amelynek tagja voltam, illetve vagyok" - vélekedett a Navracsics Tibor. "Ha ez politikai ügy, akkor nyilván olyan lesz a végkimenetele is" - jegyezte meg. Legfőbb feladatának most azt tekinti - hangsúlyozta -, hogy a parlamenti meghallgatáson sem szakmai, sem emberi szempontból ne találjanak benne kivetni valót.

Schiffer: stratégiai poszt

Navracsics egyébként váratlan helyről kapott támogatást: szerdán Schiffer András, az LMP társelnöke biztosította arról, hogy számára felajánlott oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős európai bizottsági biztosi poszt Magyarország számára stratégiailag sokkal fontosabb, mint azok a feladatok, amelyekről a hírekben szó volt az elmúlt hetekben. Azt viszont sajnálja, hogy a szocialista Kovács Lászlóhoz hasonlóan a magyar biztosjelölt újfent nem a saját kormányzati és közigazgatási tapasztalatainak megfelelő területre kapott felkérést. Navracsics Tibor portfóliójába fog tartozni az oktatás, miközben a második Orbán-kormány nevéhez fűződik a hazai oktatásból való pénzkivonás felgyorsulása – hívta fel a figyelmet. Arról, hogy Navracsics Tibor alkalmas lesz-e feladata ellátására majd akkor lehet véleményt formálni, ha megismerik a terveit - tette hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.