Napirenden a Quaestor-botrány Nyíregyházán

Holnap tárgyalja meg Nyíregyháza közgyűlése azt a jelentést, amelyet a polgármester kezdeményezésére fölállított vizsgálóbizottság írt a helyi csatornamű-társulat csaknem 300 millió forintos értékpapír-befektetéséről. A jelentés elmarasztalja a társulat elnökét.

A nyíregyházi városvezetés az önkormányzat május 28-i ülésére napirendre tűzte azt a jelentést, amely a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat értékpapír-befektetéseivel kapcsolatos vizsgálat eredményeit tartalmazza. A napirend előadója Kovács Ferenc fideszes polgármester.

Mint korábban beszámoltunk róla: a helyi szennyvízcsatornázáshoz kapcsolódóan létrehozott társulat csaknem 300 millió forintot bukhat, hiszen a tagjaitól beszedett érdekeltségi hozzájárulásokból 193 millió forint Quaestor- és 100 millió forint Hungária-értékpapírt vásároltak. Az önkormányzat vezetése azt állítja, hogy erről május 14-én értesültek, majd rögtön ezután vizsgálóbizottságot állítottak föl az ügy kivizsgálására.

A városháza szóvivője szerint a társulat elnöke és pénzügyi vezetője személyesen döntött arról, hogy a lakosság által befizetett összegeket államilag nem garantált értékpapírokba fekteti a Questornál és a Hungária Zrt.-nél. A vizsgálat többek közt azt célozza, hogy erre volt-e jogosultsága és felhatalmazása, illetve erről megfelelő tájékoztatást adott-e az elnök.

A csütörtöki közgyűlés napirendjére fölvett jelentésben az olvasható, hogy az önkormányzatnak nincs ellenőrzési és felügyeleti jogköre a társulat fölött. A vizsgálóbizottság megállapította, hogy a befektetések a szerződések megkötésekor is kockázatosnak minősültek, ugyanakkor a társulat elnöke közölte velük: feltételként szabta meg, hogy a befektetés tőke- és hozamgarantált legyen. 

A jelentés több tekintetben – így a tájékoztatás terén – elmarasztalja a társulat elnökét a kockázatosnak minősített befektetések kapcsán, egyúttal a bizottság többek közt azt javasolja a közgyűlésnek, hogy kezdeményezze az értékpapír-befektetés során alkalmazott eljárásrend teljes körű vizsgálatát, s jelentse be követelési igényét a társulattal szemben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.