galéria megtekintése

Tovább dagad a nyíregyházi Quaestor-botrány

8 komment

Az ellenzék szerint hihetetlen, hogy a befektetésről a fideszes városvezetés csak a napokban értesült. A városháza azonban állítja: csak május 14-én tudták meg, hogy nagy valószínűséggel odavan a 300 millió.

- Hihetetlen, hogy a fideszes városvezetés eddig nem tudott arról, hogy a helyi csatornamű-társulat csaknem 300 millió forint értékben vásárolt Quaestor- és Hungária-értékpapírokat. Hiszen Mikó Dánielnek ma a Kelet Magyarországban tett állítása szerint  a projektet irányító, felügyelő és koordináló PIU ülésein jelen volt az önkormányzat egyik osztályvezetője és a szennyvízberuházás projektmenedzsment-vezetője is,  aki Kovács Ferenc polgármester egyik bizalmi embere. Ezek után hogyan lehet azt állítani, hogy Kovács Ferencnek eddig fogalma sem volt az egészről? – mondta tudósítónknak Lövei Csaba önkormányzati képviselő, aki a témában ma Hunyadi János képviselővel (DK) közösen tartott sajtótájékoztatót.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ahogy arról a Népszabadság már beszámolt, a városi szennyvízprogram bruttó 15,3 milliárd forintos költséggel valósulhat meg, a csatornázás 215 utcát érint. Ehhez kapcsolódóan kellett létrehozni a csatornázáshoz csatlakozni kívánó lakosok számára a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulatot.  

 

A társulatról kiderült: bukhatja a pénzét, hiszen a társulat is a brókerbotrány károsultjai között van, miután közel 300 millió forint értékű Quaestor- és Hungária-értékpapírokat vásárolt a tagjaitól beszedett érdekeltségi hozzájárulásokból. A városvezetés állítólag csak a napokban értesült erről, holott a társulat decemberi intézőbizottsági üléséről készült jegyzőkönyv hónapok óta elérhető a társulat honlapján

Ma Lövei Csaba azt mondta: dicséretes, hogy a polgármester máris vizsgálóbizottságot állított föl az ügy kivizsgálására, de azért nagy kár, hogy ezt nem tette meg 2013-ban is, amikor NYIRVV-botrány kirobbant. A képviselő szerint a polgármester kettős mércével mér, hiszen a brókerbotrányban, ahol lehetőséget lát a "szocialista szál" kibontására, máris vizsgálatot követel, míg a NYÍRVV ügyében, amelyben az érintettek nem szocialisták, semmiféle kivizsgálás nem volt.

A Lövei által említett "szocialista szál" lényege, hogy a társulatot képviselő Mikó Dániel korábban szocialista alpolgármester volt. Az Együtt politikusa szerint a fideszes városvezetés "bűnbakképzést" végez, s arra törekszik, hogy a botrányt rátolja a szocialistákra, holott az ügy a fideszes városvezetés alatt keletkezett. Mint mondta, a program projektmenedzsere, aki Mikó szerint részt vett a PIU-bizottság ülésein, nem más, mint Podlovics Roland, a Sóstó Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója, "akiről köztudott, hogy különösen jó és szoros kapcsolatban van Kovács Ferenccel".

Cikkünk megjelenése után kiderült: sajnálatos módon keveredett a társulati intézőbizottság fogalma a projketet irányító PIU bizottságéval. Az intézőbizottság tavaly decemberi ülésén, ahol Mikó Dánuiel beszámolt a befektetésekről, Podlovics Roland nem vett részt. Mint Podlovics lapunknak elmondta: "a jelenléti ív és a jegyzőkönyv tanúsága szerint sem én, sem a név szerint meg nem nevezett, de a cikkben titulusában megjelölt osztályvezető nem volt jelen".

Podlovocs elmondta azt is: sem neki, sem más PIU-tagnak nem volt tudomása arról, hogy a társulat brókercégnél helyezett  el pénzt. Ha tudtak volna erről, akkor márciusban, amikor a Quaestor ügye kirobbant, ezt nem hagyták volna szó nélkül.

Az önkormányzat vezetéséhez eljuttattuk kérdéseinket azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikor értesültek a társulás Quaestor-betéteiről, s rákérdeztünk arra is, hogy ismerték-e a múlt decemberben született jegyzőkönyvet, amelyben a befektetéseket részletezik.

Kérdéseinkre Rendes Sándor sajtószóvivő azt válaszolta:

"május 14-én értesült róla a polgármester, hogy a társulat közel 300 millió forinttal tartozik a városnak, amelyet nem tud kifizetni, mert kötvényekbe fektette, amelyek bebuktak".

Hozzátette: "a Társulat nem önkormányzati szerv, nem a város cége, nem rendelkezik felette a város semmilyen módon, nem jogosult a felügyeletére. A társulat a szennyvízberuházásban érintett lakosok által létrehívott szerv, amelynek irányítását a lakosok által megválasztott intéző bizottság és annak elnöke - aki egyben a társulat elnöke is - irányítja és felügyeli".

Rendes Sándor közölte: "a társulat elnöke és pénzügyi vezetője - ahogyan az a sajtóban is megjelent - személyesen döntött arról, hogy a lakosság által befizetett összegeket tavaly év végén összesen 297 millió forint értékben államilag nem garantált értékpapírokba fekteti a Questornál és a Hungária Zrt.-nél. Az, hogy erre volt-e jogosultsága és felhatalmazása, illetve erről tájékoztatta-e a társulat intézőbizottságát az elnök, a társulat belső szabályzataiból, illetve az ülések jegyzőkönyveiből derülhet ki".

A szóvivő szerint "a társulat nemhogy nem kérte az önkormányzat hozzájárulását, de nem is tájékoztatta a várost ezekről a döntésekről. Egyébként ebben megakadályozni sem tudták volna, hiszen az önkormányzat semmilyen módon nem vett részt a társulat működtetésében, döntéseinek meghozatalában. Még akkor sem kaptunk semmilyen értesítést, amikor kiderült, hogy baj van ezekkel a kötvényekkel, és a társulat nem tudja majd teljesíteni az önkormányzat számára a kötelezettségét, a lakossági önerő átutalását az önkormányzat számára".

Végül kijelentette: "a szennyvízprogram megvalósítása semmilyen módon nincs veszélyben, hiszen azt a város képes azt finanszírozni, az azonban, hogy a társulat tartozik 297 millió forinttal a városnak és a jelenlegi tények ismeretében nem tud fizetni, olyan súlyú kérdés, amellyel a város képviselő-testületének kell foglalkoznia".

Nyilatkozott tudósítónknak Mikó Dániel, a társulat vezetője, aki közölte: elképzelhetetlennek tartja, hogy a városvezetés nem tudott a befektetésekről, hiszen  Podlovics Roland, a projektmenedzsment részéről ott volt olyan üléseken, ahol szó volt a befektetésekről, az ezzel kapcsolatos jegyzőkönyvek fönn vannak a neten. Hozzátette: ha a városvezetés ennek ellenére mégsem tudott erről, akkor szerinte súlyos működési zavar van a városházi szervezet működésében. 

Időközben a nyíregyházi  Fidesz közleményt adott ki, amelyben az olvasható: "elképesztő az a magyarázkodás, amelybe Mikó Dániel kezdett a tegnapi napon. Elvárjuk, hogy nyíltan és őszintén vállalja a felelősséget döntéséért és adjon válaszokat az alábbi kérdésekre".

A fideszesek fölteszik a kérdéseket: miért nem államilag garantált betétben helyezte el a nyíregyháziak által rábízott 300 millió forintot? Mi volt annak az oka, hogy az általa lekötött értékpapírok lejárata a 2015. év végére illetve a 2016. év elejére lett időzítve? A Társulat vezetőjeként tisztában volt vele, hogy a lakossági hozzájárulások lehívására idén májusban sor kerül és semmi sem indokolta, hogy magasabb hozamú, de kockázatot rejtő kötvényekbe fektesse a pénzt? Mikó Dániel illetve hozzátartozója vett-e fel üzletkötői jutalékot a lekötések kapcsán? Fűződött-e személyes érdeke, anyagi haszna a kötvény ügylethez? Mit tett a Hungária botrány kirobbanása után annak érdekében, hogy a Questornál akkor még meglévő általa lekötött 197 millió forintot kimentse? Miután nyilvánvalóvá vált, hogy nem fér hozzá az elbrókerezett 300 millió forinthoz, miért hallgatott erről csaknem két hónapig? 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.