Gyanús számlákat talált a cégénél, ezután kirúgták

Egy nyíregyházi önkormányzati cég felügyelőbizottsági tagját kirúgták az állásából, mert a cégnél gyanús kifizetésekre lett figyelmes, és emiatt feljelentést tett. A férfi most nem jogerősen munkaügyi pert nyert a kft. ellen, amely állítja: volt dolgozójuk nem tudta bizonyítani, hogy felmondása összefüggésben állt a feljelentéssel.

A bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében arra kötelezte az önkormányzati kézben lévő Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-t (NYIRVV), hogy Orosz Zoltán jogellenesen megszüntetett munkaviszonyát állítsa helyre, helyezze vissza állásába és foglalkoztassa tovább – írja a Kelet-Magyarország

Az ügy érdekessége, hogy Orosz Zoltánt – az üzemi tanács és a felügyelőbizottság tagját – azonnal kirúgták, miután olyan gyanús számláknak nézett utána, amelyek több tízmilliós nagyságrendű visszaélés gyanúját vetették fel. Orosz feljelentést tett a NYÍRVV ügyvezetője és társai ellen az ügyészségen. Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt jelenleg is eljárás van folyamatban.

– Több ilyen becsületes és tisztességes emberre lenne szükség, aki nem fél szembeszállni a hatalommal, ha a közvagyont támadás éri, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő többé! – nyilatkozta a lapnak Helmeczy László, a kirúgott férfi ügyvédje.

A Kelet-Magyarország megkeresésére a NYIRVV közölte: megfellebbezik az elsőfokú ítéletet, amely azt állapította meg, hogy a felperes 55 százalékban, a társaság pedig 45 százalékban pernyertes. Orosz nem tudta bizonyítani, hogy a munkáltató tudott az ügyvezető felperes általi feljelentéséről, és a felmondás összefüggésben állt a feljelentéssel.

A cég emlékeztetett rá: az ítélet azt is kimondta, hogy a felperes elbocsátása nem állt összefüggésben az érdek-képviseleti tevékenységével, az azonnali hatályú felmondás nem ütközött az egyenlő bánásmód törvényi követelményébe, valamint a NYÍRVV Nonprofit Kft. nem sértette meg a felperes személyéhez fűződő becsületét és jó hírnevét, ezért a nem vagyoni kártérítési igényét is elutasította a bíróság.

A lap szerint a nem jogerős ítélet kimondja, hogy Orosz Zoltánt bruttó 2,1 millió forint elmaradt munkabér, 250 ezer forint cafeteriajuttatás, több mint 1 millió forint felügyelőbizottsági tiszteletdíj és nem kevés késedelmi kamat illeti meg. A NYÍRVV-nek ezenkívül 28 ezer forint perköltséget és majd’ 150 ezer forint eljárási illetéket is „ki kell csengetnie” 15 napon belül, amennyiben elfogadja a bíróság döntését. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.