'Kósa Lajos kérjen bocsánatot Debrecentől'

Ha Kósa Lajos a sikerek esetén előtérbe tolja magát, akkor a sikertelenségeknél is vállalnia kell a következményeket – állítja az MSZP a botrányoktól kísért debreceni villamosépítés kapcsán.

Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke bocsánatkéréssel tartozik a debrecenieknek a 2-es villamosberuházás elhúzódása miatt – írja közleményében a Magyar Szocialista Párt Hajdú-Bihar megyei szervezete.

A párt emlékeztet rá: csaknem két évvel azután, hogy a 2-es villamos vonalának építése miatt először vezettek be forgalomkorlátozást és útlezárást a Dózsa György és a Nádor utcán, ezen a héten keddtől immár teljesen elzárták a forgalom elől a két útszakaszt. Az ígéretek szerint ezúttal tényleges munkavégzés folyik majd az érintett területeken, a munkálatok május végére befejeződnek, a kivitelezők pedig újabb türelmet kérnek a környéken élőktől, akiknek természetesen nincs is más választásuk.

Az MSZP szerint azonban a városvezetés még mindig adós az itt élőknek a bocsánatkéréssel, hiszen több ezer debreceninek kell már két éve munkaterületeket kerülgetniük anélkül, hogy bármi előrelépés történt volna a beruházásban. A szocialisák azt állítják: Kósa Lajos és környezete folyamatosan a kivitelezőkre hárította a felelősséget, de ha a polgármester a sikerek esetén előtérbe tolja magát, akkor a sikertelenségeknél is vállalnia kell a következményeket.

A párt közleménye szerint a debrecenieknek az elmúlt években okozott kellemetlenségeket nem lehet meg nem történtté tenni, de Kósa Lajos legalább bocsánatot kérhetne a fennakadásokért.

Mint korábban beszámoltunk róla: az ATK-Debrecen Konzorciumnak 2012. május 31-én kellett volna befejeznie a debreceni 2-es villamospálya és a hozzá tartozó remízépület kivitelezését, ám ez nem történt meg határidőre. Tavaly nyáron a pálya csak mintegy 23 százalékos, a remíz pedig mindössze 32-33 százalékos készültségi fokon állt. Kósa Lajos polgármester akkor sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a debreceni önkormányzat június elsejével benyújtja napi 10 millió forintos kötbérigényét a konzorciummal szemben, s azt tervezi, hogy új közbeszerzést ír ki a beruházás kivitelezésére, de röviddel később Kósa Lajos polgármester visszakozott, s bejelentette, hogy mégis az ATK-Konzorcium folytatja a munkát.

A félbehagyott munkálatok egyre nagyobb lakossági elégedetlenséget váltottak ki, talán ennek volt a következménye, hogy Varga Zoltán és Dobrossy István, a baloldali DISZ önkormányzati képviselőinek kezdeményezésére a közgyűlés vizsgálatot indított a történtek kivizsgálására, s az a megállapodás is megszületett, hogy a beruházás lebonyolításáért a továbbiakban a konzorcium egy másik tagja, a debreceni Keviép Kft. lesz a felelős.

A debreceni önkormányzat közgyűlése a februári ülésén elfogadta a tulajdonosi bizottság jelentését a 2-es villamosvonal építése körül kialakult helyzetről. A világhálóra föltett dokumentum egyik lényegi megállapítása, hogy "a beruházás eddigi létszakaszáig a határidők kitolódását eredményező tényezők az Önkormányzaton kívül eső okokra vezethetőek vissza".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.