MSZP: kevesebben dolgoznak, mint három éve

Ma több mint 300 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint 2010-ben, ráadásul azóta mintegy félmillió ember elhagyta Magyarországot - közölte Gúr Nándor szocialista alelnök. A Fidesz szerint azonban Magyarország a foglalkoztatásban is jobban teljesít.

Az MSZP alelnöke szerint ma több mint 300 ezerrel kevesebben dolgoznak Magyarországon, mint a pénzügyi világválság beköszönte előtt vagy a 2010-es kormányváltás idején. Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján bírálta a kormányzatot, amiért az szerinte egyes pályázatokon a klientúrájának biztosít előnyöket - írja a Magyar Távirati Iroda.

A szocialista politikus szerint az elmúlt három évben mintegy félmillió ember hagyta el Magyarországot, hogy meg tudjon élni, és közülük több százezren tartósan az ország határain túl dolgoznak. Közölte, ezek az emberek a magyar statisztikákban foglalkoztatottként vannak nyilvántartva, pedig nem is Magyarországon dolgoznak. Szavai szerint ezek az emberek nem a magyar kormány jóvoltából találták meg a boldogulásukat.

Gúr Nándor arról is beszélt, véleménye szerint az elmúlt három évben olyan folyamatok alakultak ki az országban, amelyek miatt a minimálbér vásárlóértéke ma kevesebb, mint 2010-ben, a munkaadókra többletterhek hárulnak, míg a munkavállalók alacsonyabb értékű pénzhez jutnak hozzá.

A szocialista politikus szerint negatívan hat a foglalkoztatottság alakulására a trafikkoncessziós és a földhaszonbérleti pályázat is, mert mindkettő miatt sokan veszítik el munkájukat. Utóbbira utalva arról beszélt, olyan emberek kaphattak több száz hektáros területeket, akik korábban valószínűleg csak virágcserépben láttak földet, miközben akinek tényleg szükségük lenne földre - például az állataik takarmányozásához -, azok közül sokan nem nyertek.

Gúr Nándor a trafikpályázattal kapcsolatban pedig azt vetette fel, honnan tudhatták előre a koncesszióra pályázók, hogy nyertesei lesznek majd a bértámogatási pályázatnak. A szocialista képviselő ezzel kapcsolatban kitért arra is, tudomása szerint ugyanakkor a leghátrányosabb helyzetű térségekből sok induló nem kapott támogatást a munkahely-teremtési pályázaton.

Fidesz: Magyarország a foglalkoztatásban is jobban teljesít

Magyarországon 36 hónapja folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint pedig öt éve nem volt ilyen kevés regisztrált álláskereső, számuk egy év alatt 20 ezerrel csökkent - jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője Budapesten. Selmeczi Gabriella elmondta: a foglalkoztatást ösztönző adópolitika és a kormányzati programok nagyon jól kiegészítik egymást. Az év első négy hónapjában 58 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban.

A pénteken nyilvánosságra hozott, legfrissebb Eurostat-adatok szerint Magyarország foglalkoztatásban is jobban teljesít, mint más európai országok. Az ország kilépett a recesszióból, az első negyedévben Magyarországon kívül csak két uniós ország tudott gazdasági növekedést produkálni - mondta Selmeczi Gabriella.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője Gúr Nándornak, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága szocialista elnökének szombati sajtótájékoztatójára közleményben reagált, amelyben az olvasható: a szocialisták megszállott hadjáratot indítottak a kisvállalkozók ellen, akiknek "annyi a bűnük", hogy nyílt, törvényes pályázatokon indultak és nyertek.

Selmeczi Gabriella szerint a szocialisták pénteken épp a magyar gazdákat nevezték korruptnak. "Meg vannak róla győződve, hogy mindenki olyan, mint ők maguk, akik az alvilágtól fogadtak el kenőpénzeket és kampánysegítséget, akiknél tombol a korrupció, és ezt még a vezető baloldali politikusok is elismerik, Bajnaitól kezdve Mesterházyn át Gyurcsányig" - fogalmazott.

A Fidesz szóvivője közleményében azt írta: a szocialistákat arra kérik, "szálljanak le a magyar kisvállalkozókról, és söprögessenek végre a saját házuk táján". 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.