MSZP: jogsértő volt a fővárosi busztender

Az MSZP világos választ vár a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetésétől, hogy hogyan lesz fenntartható a busztender, és miként szolgálja majd a város érdekét. A szocialisták szerint a közbeszerzési eljárás több szempontból is jogsértő módon zajlott.

A BBK által irányított busztender több kérdést vet fel, mint amennyit megold – jelentette ki Simonka Csaba, a Fővárosi Közgyűlés közbeszerzési bizottságának szocialista delegáltja. Az MSZP úgy látja, hogy a Fidesz képviselői is nyíltan vitatkoznak az ügyről, és szinte nincs ember, aki tisztán látná, hogy ki, miért, milyen alapon és milyen fedezettel vállalta fel az észak-budapesti buszbeszerzést.

Az MSZP véleménye szerint az autóbusz-kiszervezési közbeszerzési eljárás több szempontból is jogszabálysértő módon zajlott le, mert az eljárásban a BKK több olyan feladatot látott el, ami összeférhetetlen, illetve ellenőrizhetetlen. A BKK ugyanis egyszerre közlekedésszervező, a Főpolgármesteri Hivatallal egyenértékű hatóság, a BKV tulajdonosi jogainak gyakorlója és a fedezetet birtokló megrendelő is – magyarázta a fővárosi közbeszerzési bizottságának tagja.

Simonka Csaba szerint a BKK az általa irányított BKV jegyárbevételeit évi 10 milliárdos nagyságrendben, kontroll nélkül saját bevételeként használta fel a kiírás fedezeteként, ugyanakkor nyitott kérdésként hagyott hátra egy akár 3,5 milliárd forintot is meghaladó költséget. Ráadásul a BKK jogszerűtlenül zárta ki a BKV-t a versengés lehetőségeiből, vagyis a közlekedési vállalat igazgatóságában betöltött kontrolljával teljes mértékben visszaélt, valamint harmadik féllel szembeni, ingyenes szolgáltatásra kötelezte a BKV-t, amivel gyakorlatilag ingyenesen biztosította a társaság eszközeit külső szereplőknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.