MSZP: az ócsai lakópark kormányzati baklövés

A korábban tervezett ötszáz helyett jövő héten mindössze húsz bajba jutott devizahiteles család költözhet a Pest megyei Ócsára – közölte Korózs Lajos volt szocialista államtitkár.

Kapitális baklövés volt az ócsai lakópark-beruházás - jelentette ki Korózs Lajos MSZP-s parlamenti képviselő. A szocialista politikus szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: az 522 ezer forintos négyzetméterárnál, amennyibe a házak felépítése került, a Rózsadombon is találni olcsóbb lakásokat.

Hozzátette: a korábban tervezett ötszáz helyett jövő héten mindössze húsz bajba jutott devizahiteles család költözhet a Pest megyei településre, majd később még huszonhárom. Ráadásul - folytatta - a költözés költségeit is nekik kell állniuk. Kitért arra, hogy korábban arról volt szó, óvoda, bölcsőde, iskola, bolt és művelődési ház várja majd a beköltözőket. Ezek egyike sem valósul meg: a bolt, az óvoda és az orvosi rendelő öt kilométerre van a lakóparktól, csakúgy mint a vasútállomás, de a buszmegálló is négy kilométernyire. Máig sem tudni, az itt lakó gyerekek hogyan fognak iskolába járni - jegyezte meg. Korózs Lajos arról is beszélt, hogy a mindeddig üresen álló lakópark őrzése ötmillió forintba kerül havonta.

Mint korábban beszámoltunk róla: a bérlői pályázat február 15-i beadási határidejére – a 170 ezer devizahitel-adósból – alig 588 jelentkezett. Ez ugyan a többszöröse az ócsai telep első ütemében épített kapacitásnak, ám eredetileg olyan családokat kerestek, amelyek eléggé motiváltak, és rendelkeznek az új lehetőség megragadásához szükséges képességekkel. Így egy Ócsától távol élő, erős rokoni kapcsolatokkal bíró családnak, amelynek gyermekeit oda köti az iskola, a családfő pedig hasznosítható képesítéssel rendelkezik, nem ajánlható a lakóparkba költözés. Ez már eleve erősen szűkítette az esélyes pályázók körét, hiszen a 13.600 árverésre kijelölt ingatlanból csupán 3600 van Budapesten és Pest megyében.

A kormányrendelet értelmében ráadásul csak azok pályázhattak, akiknek ingatlanát a hitelszerződés megkötésekor nem értékelték többre 20-25 milliónál. Az esélyes pályázónak egyébként nem lehetett másik ingatlana, s legalább egy gyermeket nevel. Előnyt élveznek azon családok, ahol legalább az egyik szülőnek van állása, vagy azt csak 2008 után veszítette el.

Fidesz: Az ócsai lakóparkon csak a szocialistáknak van kedve gúnyolódni

Az ócsai lakópark, amelyen a szocialisták hetente gúnyolódnak, azoknak a családoknak épült, akik már elveszítették otthonaikat, és ha a szocialistákon múlt volna, akkor ma az utcán lennének. Ugyanazok gúnyolódnak ma ezen, akik csaknem szociális katasztrófába taszították a magyar lakosságot - közölte az Országos Sajtószolgálattal Korózs szavaira reagálva a Fidesz-frakció.

A Fidesz szerint a baloldal szélsőséges gazdaságpolitikája vezetett oda, hogy ma ócsai lakóparkot kell építeni, és családok tízezrei rettegnek azért, hogy megmaradjon a fedél a fejük fölött. A Gyurcsány-Bajnai-kormányok üldözték adósságokba és svájcifrank-hitelekbe a családokat, amelynek az lett a vége, hogy 140-szerése nőtt a magyar lakosság devizahitel-állománya. A jelenlegi kormány segítségének köszönhetően eddig 150 ezer család élt az árfolyamgát, 170 ezer család pedig a végtörlesztés lehetőségével. Az ócsai lakópark pedig a legnehezebb helyzetbe kerültek számára ad esélyt és otthont az újrakezdéshez - zárul a frakció közleménye.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.