MSZP: a HM-ben leszámolási kampány folyik

Nem felel meg a valóságnak Hende Csaba honvédelmi miniszter állítása, miszerint a Magyar Honvédség fejlesztése az elmúlt években utat tévesztett, és az sem, hogy nem képes az alkotmányban lefektetett feladatainak végrehajtására - írja csütörtöki közleményében az MSZP.

A szocilaista párt közleménye idézi Rasmussen NATO-főtitkár Szekeres Imre akkori honvédelmi miniszternek 2010. május 26-án írt levelét, miszerint a védelmi képességeket illetően "Magyarország fontos hozzájárulást tett aktív szerepvállalásával a NATO Stratégiai Légiszállító Képesség kezdeményezés megvalósításában, valamint az Egészségügyi Kiválósági Központ megalakításával. Szintén örömmel tekintek arra a szemléletmódra, ahogy Magyarország a reform és transzformáció szükségességét kezelte, és azokra az erőfeszítésekre, amelyek biztosították, hogy Magyarország védelmi erői és képességei bevethetőek és fenntarthatóak legyenek a NATO misszióinak mindegyikében."

Az MSZP szerint Hende Csaba beiktatása után meglátogatta az alakulatokat, valamint a különböző műveletben részt vevő magyar erőket, és mindenhol a legmagasabb elismerés hangján nyilatkozott a katonák és az alakulatok felkészültségéről, teljesítményéről.

A közlemény szerint az új honvédelmi vezetés "Haynauként" érkezett a minisztériumba, erre apropót teremtett egy, még az előző honvédelmi miniszter által 2010 elején feltárt korrupciós ügy. A minisztérium új vezetése erre "ráülve", hetente jelentett be újabb és újabb ügyeket, tett feljelentést. Hivatalba lépése után Hende Csaba 72 órán belül leváltotta a Honvéd Vezérkar - nemzetközileg elismert - főnökét és helyettesét, a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatalának és a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatalának főigazgatóját. Visszavonta a külföldi szolgálati helyek váltására aláirt parancsokat, személyes okok miatt rendelt vissza külföldi szolgálatteljesítésre vezényelt katonákat.

Az MSZP szerint felélesztve a Rákosi-korszak védjegyét ”az ellenség mindig belül van” elvét, a Honvédelmi Minisztérium vezetése közbeszerzés nélküli megbízási szerződésekkel, a katonai biztonsági ellenőrzést mellőzve, százmilliós nagyságrendben külső magáncégeket bízott meg a szervezetek átvilágításával.

A Honvédelmi Minisztérium egy év alatt a "leszámolási" kampányon kívül semmi mást nem tud felmutatni, mint az "önkényes tartalékosi rendszert", vagyis azt, hogy a korábban a katonai objektumokban civil biztonsági őrként dolgozókat alkalmazza egy vállalat egy sajátos, a rendszeresített katonai gyakorlóruhához hasonló egyenruhában, fegyveres biztonsági őrként.

A "leszámolási kampányok", a dehonesztáló nyilatkozatok azt akarják elfedni, hogy a honvédelmi költségvetés a GDP egy százaléka alá csökkent. Izland az egyetlen, ahol ez előfordul a NATO-ban, igaz, Izlandnak nincs hadserege. Miközben az elmúlt években minden évben meghaladták a védelmi kiadások GDP 1,25 százalékát. Még súlyosabbá vált a helyzet, amikor a kormány 2011 februári megszorító csomagjával a védelmi költségvetés majd' 10 százalékát, 26 milliárd forintot elvontak. Leállították az összes érdemi fejlesztést, így a gépjármű-, a fegyver-, valamint a rádióbeszerzést is. A vadászrepülő- és helikopter-pilóták gyakorlására nincs pénz, nincs üzemanyag - olvasható a közleményben.

Hende Csaba a minisztérium egyéves munkájáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az átvilágítás fényt derített arra, hogy összesen 1,773 milliárd forint kár érte a tárcát 2005 és 2010 között; a pénzt a HM cégein keresztül, az alvállalkozókon át vitték ki a tárcától. A jogi megállapítások szerint a 45 rendbeli, részben folytatólagosan elkövetett bűncselekmény a gazdasági társaságok 12 vezető tisztségviselőjét érinti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.