Egyre bölcsebb a Fidesz?

Az MSZP szerint a Fidesz mintha kezdené felismerni a realitásokat: azt, hogy a magyar kormány az elmúlt év őszétől kezdve a válságkezeléshez, az egyensúly megteremtéséhez szükséges döntéseket hozta meg.

"Kormányon Orbán Viktor sem tehetne mást, mint amit tett az előző, és tesz a jelenlegi kormány. Ezt már ő is kezdi felmérni" - mondta Veres János, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, volt pénzügyminiszter. Úgy vélte, a Fidesz elnöke a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban egy tévéműsorban "már elszólta magát": azt már a Fidesz  sem állítaná vissza, amíg a gazdaság teljesítménye nem teszi lehetővé; s már nem ígérik a családi pótlék emelését sem.

A volt pénzügyminiszter szerint a gazdaságnak fontos az, hogy a legnagyobb ellenzéki párt részéről is elhangzanak olyan reális,  józanságra utaló megfontolások, amelyek arról tanúskodnak: már nem vonna vissza mindent a meghozott intézkedésekből.

Veres János emlékeztetett arra, néhány hete, hónapja Orbán Viktor azt mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU által nyújtott készenléti hitelről, hogy adósrabszolgaságba verte az országot, uzsorakölcsönt kaptunk, és az IMF nem az országnak akart segíteni, hanem sakkban akarja tartani a következő kormányt.

Orbán Viktor a nagy nyilvánosság előtt lépten-nyomon ígéreteket tesz, és azzal fenyeget, hogy visszavonná azokat a válságkezelő intézkedéseket, amelyekkel stabilizálták a költségvetést, megvédik a munkahelyeket, a devizahiteles embereket, a vállalkozásokat, a családokat.

A frakcióvezető-helyettes utalt arra: a Fidesz elnöke újabban már nem támadja az IMF-fel kötött megállapodást, egy nyilatkozatában  pedig már egy újabb szerződés megkötéséről beszélt. "Ha figyelnek a piaci szereplők, akkor láthatják azt, hogy homlokegyenest megváltozott a Fidesz magatartása, azaz a párt kezdi belátni, hogy a válságkezelő intézkedések szükségesek voltak" .

Jól látható egy politikai forgatókönyv, amelyet már lehet ismerni 1998-ból, amikor a Fidesz megnyerte a választást, és azt mondta: egy dolog a választási program és egy másik a kormányprogram. "Ez a Fidesz-garancia, azaz a szavazófülkéből való távozás után reklamációt nem fogadnak el" -  fogalmazott Veres János.

Arra a kérdésre, hogy a fideszes Kósa Lajos végrehajthatatlannak nevezte az önkormányzatokat érintő 120 milliárd forintosra tervezett  elvonást, Veres János elmondta, az önkormányzatok költségvetésében számos olyan terület van, ahol látszik, hogy a közpénzekkel  lehetne takarékosabban is gazdálkodni.

Például semmi nem írja azt elő, hogy az önkormányzatok finanszírozzák a helyi médiát. Válság idején legalábbis felvethető, hogy szükség van-e ilyen jellegű kiadásokra. Az semmiképpen nem járható út, hogy az önkormányzatokhoz nem lehet hozzányúlni.

Egy másik kérdésre, mely szerint miről egyeztet az MSZP-frakció Bajnai Gordon miniszterelnökkel Tátrai Miklóssal, a Magyar Nemzeti  Vagyonkezelő vezetőjével kapcsolatban, Veres János közölte: ő nem  vesz részt a tárgyalásokon, ezért nem tud mások helyett nyilatkozni. Nagyon fontos kérdésről van szó, amely a kormányzati munka egészét, a frakció tevékenységét, a parlamenti munkát is befolyásolja, ezért természetes, hogy a frakció véleményt szeretne nyilvánítani, de a döntést a miniszterelnök hozza meg.

A kormányzati negyedre vonatkozó kérdésre a politikus azt mondta, a döntéseket a projektiroda hozta meg, pénzügyminiszterként nem volt döntési jogköre. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.